Sicilija

Sicilija je jedno od najvećih. A sigurno i najlepših mediteranskih ostrva. Ova autonomna regija u Italiji nalazi se između Tirenskog mora na severu. Mesinskog moreuza i Jonskog mora na istočnoj strani, a na jugozapadu je od Afrike odvojena Sicilijanskim prolazom. Glavni grad regije je Palermo.

Za Siciliju govore da je prvi biser Italije. Skrivene plaže i uvale, ostaci antike i umetnost koja će Vas vratiti u 8. vek p.n.e. Prijatna klima i još prijatniji starosedeoci razlog su što ćete sigurno poželeti da se vratite ovde. U njenoj burnoj istoriji bila je pod opsadom Rima. vandala, Vizantijskog carstva, muslimanske vlasti i Španije da bi 1860. godine postala deo Kraljevine Italije.

Palermo je glavni grad Sicilije. Poznat je po katedrali koju je podigao Valter Ophamil 1185. godine. Ovo arhitektonsko čudo je glavna crkva grada. Pored nje, znamenitosti Palerma su manastir San Đovan delji Eremiti, crkva Svete Katalde i Normanska palata. Grad je poznat i po brojnim trgovima i parkovima ali i zamkovima Zisa i Kuba. Teatar Masimo, koji se nalazi u Palermu, najveća je operska kuća u čitavoj Italiji. Sagrađen je krajem 19. veka i opremljen je sa 3200 sedišta.

Plaže na Siciliji poznate su po plavo-zelenoj vodi i sitnom pesku. Duge su i po nekoliko kilometara. Većina je nagrađena Plavom zastavicom i većina plaža opremljeno je ležaljkama i suncobranima. Osim kupanja plaže su opremljene i nude i ostale aktivnosti poput sportova na vodi, skijanja, ronjeja, a većina ima i deo namenjen deci. Plaža Mondello Lido udaljena je oko 9 kilometara od Palerma i poznata je po brojnim kafićima koji se nalaze duž nje. Lido di Mortelle je mesto koje je udaljeno 12 kilometara od grada Mesina i koje je poznato po nekoliko plaža. Najposećenija je Lido dei Tirreno. Lido Mazzar je još jedno mesto na Siciliji koje je poznato po prelepim plažama. Ovde često možete videti i slavne ličnosti. Giardini Naxos je prijatno letovalište u blizini Taormina. Fina peščana plaža i mirno more savršen su spoj za kvalitetan odmor, a mesto je još i poznato po starom gradu i veličanstvenoj rivi.