Barselona je glavni grad pokrajine Katalonije i nalazi se na severoistoku Španije. Lepotica Mediterana udaljena je oko 120 kilometara od Pirineja. Bogato kulturno i istorijsko nasleđe svrstava je u jedan od najatraktivnijih i najposećenijih gradova Evrope. Sam grad ima 1,6 miliona stanovnika. Jedan od najpoznatijih svetskih arhitekata, Antonio Gaudi, stvarao je mnogo u Barseloni. On je projektovao mnoge zgrade u ovom gradu, a njegovo najpoznatije delo je katedrala Sagrada Familija. Zanimljiva činjenica vezana za njega je da je nakon njegovo pogibije pod tramvajem ovaj vid prevoza ukinut u Barseloni.

Najposećenije zdanje je katedrala Sagrada Familia. Ova katedrala je i dalje u izgradnji i u planu je da bude završena 2025. godine. Njeno građenje počelo je 1882. godine, a britanski pisac Orvel nazvao ju je najružnijom zgradom na svetu, što nije umanjilo veliko interesovanje turista za nju.

Magična fontana još jedan je simbol Barselone. Sagrađena  je 1929. godine za Svetski sajam i internacionalnu izložbu u Barseloni. Neverovatnih 2,5 miliona turista godišnje svrati da je vidi. Fontana ima 13 različitih koreografija, sa filmskom i klasičnom muzikom, ali i remiksima iz 20. i 21. veka. Pristup fontani je besplatan za sve one koji žele da joj se dive izbliza.

Barselona je puno uticala i na rad Pabla Pikasa. On je sa porodicom živeo ovde nekih 9 godina i u njoj je Pikaso prvi put izložio svoje radove. U muzeju posvećenom ovom vanvremenskom umetniku nisu izložena njegova najpoznatija dela već mnoge skice i radovi koji su takođe jako interesantni i vredni. Nalazi se u starom delu grada El Born, u nekoliko fantastičnih gotičkih kuća.