Bordo

Bordo je univerzitetski grad u jugozapadnoj Francuskoj. Glavni je grad regiona Nova Akvitanija. U njemu živi oko 200.000 stanovnika i smatra se atraktivnim mestom za život. Bordo leži na reci Garona, a zbog oblika reke često ga nazivaju i Mesečeva luka. U Bordou vlada okeanska klima, sa blagim zimama i dugim i toplim letima. Ono po čemu je Bordo najpoznatiji je proizvodnja vina. Grad je nastao kao keltska tvrđava u 3. veku pre nove ere. U rimsko doba bio je poznat pod nazivom Burdigala. Još tada su se ovde proizvodila dobra vina. U 5. veku grad zauzimaju Zapadni Goti, a nešto kasnije bio je i pod arapskom upravom.

 

Cityscape of Cologne, Germany

 

Istorijski deo grada je pod zaštitom UNESCA i vredan je svake posete zbog prelepe arhitekture 18. veka. Dve najveće atrakcije su Grand Theatre koji je sagrađen 1780. godine i čuvena katedrala Saint Andre de Bordeaus.

 

 

Muzej de Beaux Arts smeštena je u jako interesantnoj zgradi iz 18. veka. U njemu su izložena neka od najboljih dela flamanske, italijanske i holandske umetnosti iz 17. veka. Osim njega obavezno morate obići muzej voštanih figura Vinorama i muzej vina u kome možete pogledati dela koja svedoče o istoriji pravljenja vina u Bordou. Nikako ne biste smeli da propustite šetnju lučkim delom Bordoa zbog neverovatnih prizora grada i mostova. Ovde se takođe nalaze i neki od najboljih noćnih klubova.

 

 

U centru La Victoire nalaze se ostaci rimske arhitekture.

Restorani / Kafići / Noćni život

Bordo je poznat po neverovatnoj hrani i gomili restorana gde možete probati tradicionalne specijalitete. Cene obroka po restoranima kreću se do 50 evra, a na ulici možete pojesti ukusne sendviče po ceni od 5 evra. Najbolji restorani su La Tupina i Le Petit Commerce. Zaljubljenici u kulinarstvo mogu uzeti i časove kuvanja u Bordou u restoranu The Ecole de Cuisine au Chapon Fin. Cena kratkog kursa je oko 200 evra, a obučavaće Vas neki od najboljih francuskih kuvara.

 

 

U predgrađu Bordoa nalazi se deo Le Victoire koje je jedno od najpopularnijih delova grada, posebno kada je reč o mlađim generacijama. Ovde su smešteni brojni barovi i neki od najboljih noćnih klubova.

Shopping

Kada je o šopingu reč nezaobilazna je ulica Rue Sainte Catherine. Ova ulica dužine 1,5 kilometra najduža je ulica u Evropi. Prošetajte ovom ulicom i osetite duh tradicionalne Francuske ili zavirite u neki od mnogobrojnih butika smeštenih tu.

Ostale aktivnosti

Na oko sat vremena od Bordoa nalazi se Pyla Sur Mer, jedno od najpoznatijih evropskih odmarališta u kome odsedaju bogati Evropljani i Francuzi.

 

 

Selo Saint Emilion je selo koje takođe ne biste smeli da zaobiđete. Poznato je po proizvodnji vina, a vinogradi u njemu datiraju još iz rimskog vremena. Selo je prava oaza mira, a šetnja šarmantnim uskim uličicama i ispijanje dobrog francuskog vina je nešto što će boravak u Bordou učiniti nezaboravnim.

 

Cene putovanja u Bordo možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 8653 puta