Japan Nova godina 2024

Japan je monarhija koja se nalazi u istočnoj Aziji, u Tihom okeanu. Japan je deseta najnaseljenija zemlja na svetu, sa glavnim gradom Tokiom. Još je u paleolitu Japan bio naseljen a prvo spominjanje ove ostrvske zemlje datira iz 1. veka pre nove ere. Nazivaju ga još i zemlja izlazećeg sunca.

U doslovnom prevodu reč Tokio znači istočna prestonica. Tokio je grad koji je sastavljen iz više delova i sastoji se od 26 gradova, 6 varošica i 8 sela koji su tokom istorije srasli u jednu od najpoznatijih svetskih metropola. U njemu živi više od 35 miliona ljudi i grad se smatra centrom svetske tehnologije. U Tokiu su 1964. godine održane Letnje olimpijske igre.

Carska palata jedna je od najposećenijih zgrada u Japanu i dom je japanskom caru i njegovoj porodici. Nalazi se na mestu nekadašnjeg zamka gde je premeštena 1868. godine nakon što je prethodni režim ugušen. Tokom Drugog svetskog rata je bila ugušena ali i obnovljena 1968. godine. Palata je uglavnom zatvorena za javnost a da biste je obišli morate rezervisati dosta ranije. Unutrašnjost je za posete dostupna samo dva puta godišnje, za carev rođendan 23. decembra i 2. januara za Novu godinu, dok su istočni vrtovi palate dostupni tokom cele godine.

Toranj u Tokiu otrvoren je 1958. godine i visok je 333 metara i težak 4000 tona. U sklopu tornja nalazi se akvarijum, voštani muzej, restoran i kafići i obojen je u belu i narandžastu boju. U večernjim časovima osvetljen je narandžastom bojom a za posebne događaje ga osvetljavaju drugim bojama. Prava atrakcija je posmatranje panorame Tokia sa ovog tornja.