Bansko Nova godina 2024

Bansko je malo živopisno mestašce koje se nalazi u jugozapadnom delu Bugarske, na oko 160 km od Sofije i 580 km od Beograda. Sama varošica se nalazi na 600 m nadmorske visine i u samom je vrhu liste evropskih mondenskih skijališta. Nalazi se u podnožju planine Pirin i od svih okolnih skijališta može se pohvaliti činjenicom da ovde skijaška sezona najduže traje, od decembra do maja.

Često se može čuti da ga porede sa Alpima zbog organizacije staza koje poseduje. Naime, centar je prilagođen svima: od blago kosih staza za početnike do strmih i gotovo vertikalnih padina za one iskusnije. Bansko ima ukupno preko 70 km ski staza opremljenih brojnim topovima za veštački sneg.
Raspoređene su u dva glavna ski-centra: Čalin Valog (1.100-1.600 m) i Šiligarnika (1.700-2.500 m). Centri su od grada udaljeni oko 12 km i nalaze se na severnoj strani planine. Najčuvenija je ski staza Tomba, crne kategorije sa visinskom razlikom od preko 2,5 km. Nadmorska visina kreće se od 1100 do 2500 metara. Često se staze ukrštaju jedna u drugu, široke su i dobro održavane i to ukrštanje omogućava prelaze sa lakših na teže staze.

Bunderica je staza iz kategorije lakših, sa četvorosednim tipom žičare. Počinje na 2560 m nadmorske visine i račva se u tri staze različite težine: Tombu, Todorski i Balkaniadu. Poslednja, Balkaniada, je staza srednje težine koja je pogodna za malo iskusnije skijaše. Sa nje se isključujete na stazu Todorku kod koje je donji deo staze lakši, a gornji malo zahtevniji, a upravo je taj donji deo namenjen početnicima za učenje.

Bansko Nova godina 2024