Budva Nova godina

Mesto gde su se ukrštali uticaji Istoka i Zapada, helenske i rimske kulture. Stari grad sa svojom arhitekturom, prekrasne plaže i intenzivan noćni život su glavne karakteristike zbog kojih se dolazi u ovu prestonicu crnogorskog turizma. Predivni Stari grad, opasan zidinama, hrabro je zakoračio u more. Uske, kamenom popločane ulice ulivaju se u male, ali prelepe gradske trgove. U blizini su luksuzni budvanski hoteli.

Bogat noćni život i prelepe peščane plaže simbol su Budve. Ovo primorsko mesto na Jadranu jedno je od najpoznatijih letovališta u Crnoj Gori. Budva je jedan od najstarijih gradova na Jadranskom moru, a istorijski podaci tvrde da je postojala još pre 3450 godina. Istoričari tvrde da je utvrđeni grad postojao još u doba antike i veruje se da je prvo bila ostrvo koje se vremenom spojilo sa obalom i napravilo zemljouz. Tokom burne istorije Budva je promenila mnoge osvajače ali su se najduže na ovom području zadržali Mlečani i Austrijanci.

Simbol Budve je Stari grad. Tako su je i nazivali u srednjem veku. Većina arhitekture je venecijanskog porekla. Stari grad se može pohvaliti sa četiri crkve. Crkva Svetog Ivana je sagrađena u 7. veku i prvobitno je bila katedrala. Bogorodičina crkva ili Santa Maria in Punta datira iz 840. godine. Crkva Svete Trojice sagrađena je 1804. godine, a tu se nalazi i crkva Svetog Save. Najveća atrakcija Starog grada su njegove zidine koje najvećim delom potiču iz srednjeg veka. Tokom velikog zemljotresa Stari grad je bio delimično uništen. Ovaj deo Budve zanimljiv je zbog simpatičnih uskih uličica kojima je ispresecan, sa mnogo restorana, galerija i suvenirnica. U Starom gradu održavaju se i brojne priredbe i koncerti.

Budva Nova godina