Rim Nova godina 2024

Rim sa dosta bogatom istorijom i kulturnim i istorijskim značajem Rim je jedna od najposećenijih prestonica na svetu. Nazivaju ga još i muzejom na otvorenom, a ovaj živopisan grad se može još i pohvaliti kulturom, uređenim gradskim ambijentom, šarmantnim i ljubaznim domaćinima i naravno najrazličitijim specijalitetima.

Centar Mediterana i glavni grad Italije i regije Lacio je Rim. Sa oko tri miliona stanovnika ovo je jedan od najvećih italijanskih gradova. Leži na donjem toku reke Tibar i centar je antičke kulture. Večni grad, kako ga još nazivaju, osnovan je 753. godine pre nove ere na sedam brežuljaka. Klima je mediteranska sa toplim i prijatnim letom kada se temperatura kreće do 30 stepeni. Jedan deo Rima je država Vatikan koja predstavlja glavni centar katoličanstva.

Glavna atrakcija Rima je Koloseum koji je nekada “gostio” čak i do 50.000 gledalaca koji bi pratili borbe gladijatora. Otvoren je svakog dana od 9 ujutru. Godine 2007. ovu zdanje uvršćeno je među 7 novih svetskih čuda. Njegova izgradnja je započeta 72. godine za vreme cara Vespazijana, a dovršena desetak godina kasnije za vreme vladavine njegova sina Domicijana.

Jedan od najpoznatijih rimskih trgova je Španski trg. On vodi do crkve Trinita dei Monti a povezani su sa 136 stepenika. Ispred crkve je obelisk posvećen Bezgrešnom začeću. U dnu stepenica nalazi se fontana Barcaccia iz 1627. godine koja je sagrađena u znak sećanja na poplavu Tibra krajem 16. veka. Španske stepenice u Rimu su od neprocenljive vrednosti i u 18. i 19. veku bile su mesto na kome su se okupljali pesnici, pisci i mnogi umetnici. Mogu se videti i u filmovima kao što su Kradljivci bicikala, Praznik u Rimu i Talentovani gospodin Ripli.

Rim Nova godina 2024

Rim Nova godina 2023