Segedin Nova Godina 2024

Segedin se nalazi na ušću reke Mureš u Tisu nedaleko od Subotice. Prostire se duž obe obale Tise i najveći je grad na ovoj evropskoj reci. Grad je bio naseljen jos u antičko vreme a predpostavlja se da je Atila – Bič Božji, vodja Huna imao sedište negde na ovom području. Godine 1879 Segedin je zadesila velika poplava, koja je potpuno uništila grad. Godinu dana kasnije ukazom Franca Jozefa, austougarskog cara počela je gradnja novog Segedina koji je zadržao svoj današnji izgled.

Uređeni evropski grad popločanih trgova i prelepih građevina, ima više turističkih atrakcija nego mnogi drugi u regionu. Najpoznatije znamenitosti grada su: Univerzitet, Katedrala, Pravoslavna crkva, Gradsko pozorište. Segedin je poznat po svojim termalnim izvorima, a izgradnjom vodenog parka “Akvapolis” 2010 g. Segedin je dobio jos jednu turističku atrakciju. Akvapolis – vodeni grad se prostire na 4000m2 i u okviru kompleksa za svaki uzrast će se naći odgovarajući vid odmora i uživanja.

Restorani / Kafići / Noćni provod

Segedin je poznat po paprici koja raste u ovom kraju pa tako većina domaćih jela sadrži papriku. Paprika je toliko zastupljena da čak postoji i Segedinški muzej paprike. Još jedno jelo na koje su Segedinci posebno poznati je pik salama. S obzirom na to da grad leži na reci Tisi riba se dosta koristi u ishrani u Segedinu. Neki od najposećenijih restorana su riblji restorani Fehertoi i Kiskorosy, taverna Gulyas, restoran Horizont i Jobb Mint otthon inn. Najpoznatiji noćni klubovi u Segedinu su Tisza Dokk, klub restoran na reci, zatim Retro club i Sing Sing Music Hall. Segedin Nova Godina 2024