Valencia Nova Godina

Valencia je jedan od najlepših mediteranskih gradova i samim tim jedna od najtraženijih turističkih destinacija u Evropi. Nazivaju je gradom nauke, umetnosti i provoda. Valencia je poznata i po bogatom istorijskom nasleđu, prelepim plažama i uređenim hotelima i restoranima.

Grad leži na obalama reke Turija, na istočnoj obali Pirinejskog poluostrva. Ima mediteransku blagu i vlažnu klimu, sa prosečnom dnevnom temperaturom od 22 stepena. Grad su osnovali Rimljani 138. godine na mestu gde se nekada nalazio stari iberijski grad. Dobio je latinsko ime Valentia Edetanorum u čast rimskih vojnika. Kasnije su je Arapi nazvali Medina At Turab što u prevodu znači Grad peska.

Najznačajnija znamenitost Valensije je remek delo Santjaga Kaletrave, Muzej nauke i umetnosti. Ovo prelepo zdanje sastoji se iz Palate umetnosti Kraljica Sofija koja je najviša opera na svetu, bioskopske sale Gemisferik, Muzeja nauke Princ Filip, Okeanografskog muzeja koji je najveći akvarijum u Evropi i u kome živi oko 500 različitih vrsta životinja, Umbrakle koji je poznati gradski vrt poznat po prelepim biljnim vrstama koje rastu u njemu i Agore koja predstavlja mesto gde se organizuju kongresi, koncerti i različite sportske manifestacije.

Jedno od omiljenih mesta za odmor i uživanje su Kraljevski vrtovi koji su poznati po prelepim fontanama, ogradama, skulpturama i baštama ruža. Zgrada Rialto je izgrađena 1939. godine i projektovao ju je arhitekta Kajetano Borso di Karminati, a poznata je po fasadi od gvožđa i stakla. Valencia Nova Godina

Valensijanska kuhinja poznata je kao jedna od najukusnijih u Španiji. Najpoznatije jelo je la paella, jelo od pirinča. Obavezno se uz nju jede umak alioli. Morate probati i čuveni dezert turin koji se sprema od šećera, belanaca i badema. Najpoznatije vino je Tinto de Verano, a od koktela morate probati la kubatu i tradicionalno bezalkoholno piće orćata. Najpoznatiji restorani u Valensiji su restoran La Solita, taverna Jamon Jamon, restoran Navarro, restoran Flor de Valencia i restoran San Tommaso.