Malta

Glavni grad Malte, Valeta, je istorijsko, kulturno i upravno sedište ostrva. Zbog svog velikog značaja grad je stavljen na spisak svetske baštine UNESCA. Valeta se nalazi na severnoj strani ostrva. Grad je primorski i nalazi se između dve prirodne luke, Marsamšet i Velike luke.

Područje Valete bilo je naseljeno još u vreme praistorije. Kamen temeljac grada postavio je Veliki majstor reda Svetog Jovana Žan de la Valet 28. marta 1566. godine.

Cela Valeta je sačuvana u starim zidinama koje čuvaju duh prošlih vremena. Najpoznatije znamenitosti grada su Katedrala Svetog Jovana koja je nekada bila manastirska crkva Malteških vitezova, Palata Kastilja koja je danas zgrada predsednika vlade. Obavezno morate videti palatu Velikog Majstora i Nacionalni muzej lepih umetnosti.

St Julian’s se nalazi severno od Valete. Ovaj gradić poznat je po luksuznim hotelima, mnogobrojnim restoranima i dobrim noćnim klubovima. Grad je poznat i po najvišem tornju na Malti, tornju Portomasu koji je visok 98 metara.

Područje je bilo naseljeno još u vreme praistorije, a početkom 19. veka ovo malo ribarsko selo otkrili su namesnici Velike Britanije i prepoznali područje kao idealno za odmor.

Balluta Bay je takođe jedno od popularnijih mesta kod turista. Zaštitni znak mesta je neogotska crkva i nekoliko kućica izgrađenih u gruzijskom tradicionalnom duhu…

Jedna od lepših plaža nalazi se na istočnoj strani ostrva, između St Julian’s-a i Pacevilla. U pitanju je plaža St George. Ova peskovita plaža nagrađena je plavom zastavicom za uređenost i čistoću. Opremljena je tuševima i toaletima, a na njoj se nalazi i nekoliko barova ali i manja biblioteka.

Malta