Šušanj

Šušanj je turističko mesto u blizini Bara, ali i kulturni, politički i sportski centar južnog jadranskog primorja. Grad je idealno mesto za porodični odmor, a blizina Bara Vam garantuje da Vam ni u jednom trenutku boravak ovde neće biti monoton. Od Bara je udaljen 1 kilometar. Okružen je borovom šumom, pa tokom jakih letnjih vrućina boravak u Šušnju predstavlja pravo osveženje. Odlikuje ga mediteranska klima i svež morski vazduh koji pomaže u lečenju reumatskih i bolesti disajnih organa. Zbog toga ga često nazivaju i crnogorskom banjom.

 

Šušanj

 

Najposećenija plaža u Šušnju je Žukotrlica. Plaža je dugačka 2 kilometra i prava je oaza mira. Dosta je popularna kod turista i zbog lepe hladovine koju prave borovi u njenoj zaleđini. Ova čista, sređena i lepo organizovana plaža se može pohvaliti i barovima i restoranima u njenoj blizini. Sa Žukotrlice često kreću brodići do Sutomora, Petrovca, Budve i Svetom Stefanu.

 

Šušanj

 

Šušanj je sa Barom povezan uređenim šetalištem tako da jako brzo možete stići do neke od njegovih plaža. Gradska plaža ili Topolica nalazi se u samom gradu. Ova plaža je dugačka 500 metara i šljunkovita je. Nalazi se u blizini luke pa i nije toliko popularna. Crvena plaža se nalazi malo severnije, u malom zalivu između Bara i Sutomora. Duga je 1 kilometar, a u zaleđu se nalazi gusta borova šuma. Plaža je mešavina peska i šljunka crvenkaste boje. Veliki i Mali pesak su uvale koje se nalaze takođe u blizini Šušnja, nekih 10 kilometara južno u pravcu Ulcinja. Prekrivene su peskom i na obali i u moru i njihova ukupna dužina je 600 metara. Ove dve plaže su poznate po jako romantičnom zalasku sunca. Utjeha se nalazi između Bara i Ulcinja i poznata je po tome što je okružena velikim maslinjacima. Šljunkovita plaža dugačka je 800 metara i može se pohvaliti tirkiznom bojom mora.

 

Šušanj

 

Plaža Maljevik se takođe nalazi u blizini, na neka 3 kilometra. Ova šljunkovita plaža dugačka je nekih 300 metara i takođe se nalazi pod borovom šumom. Netaknuta priroda u kombinaciji sa prelepim bistrim morem garantuje uživanje. Maljevik je, i zbog jako bistre vode, pogodna lokacija za sportsko ronjenje.

 

Šušanj

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Šušanj je mirno i tiho mesto, idealno za odmor, kupanje i šetnju. Njegovi kafići i restorani se nalaze na obali, a za malo kvalitetniji noćni provod morate otići do nekog barskog kluba ili diskoteke. Najpoznatiji restorani u Šušnju su Restoran pod Lozom, Mala Kuzina i Lazaro. U Baru se nalazi veliki broj dobrih barova i kafića. Najbolji provod je u diskoteci Fratelo u obližnjem Sutomoru ili u noćnom klubu Paradizo koji se nalazi nedaleko od Bara. Najbolju ribu možete pojesti u poznatim barskim hotelima Topoloca, Korali i Biserna obala. Najbolji restorani su Pandora, Gusar, Una Volta, restoran Mali Podrum.

Ostale aktivnosti

U vreme letnjih meseci se u obližnjem Baru održavaju različite manifestacije, posebno tokom jula i avgusta. Najpoznatiji kulturni festival je Barski ljetopis, a organizuju se i Susreti pod starom maslinom, Dani Mrkojevića i Plivački maraton.

 

Šušanj

 

Bar je grad sa jako lepom i dugom istorijom. O njegovoj istoriji najviše svedoči Stari grad. Reč je o tvrđavi koja je više vekova bila centar ovog mesta. U blizini se nalazi i stara maslina, drvo koje je staro 2000 godina. U zapadnom delu grada nalaze se ruševine crkve Svetog Nikole za koju se smatra da je podignuta u 13. veku, a da je graditeljica bila Jelena Anžujska, žena srpskog kralja Uroša. Dvorac Kralja Nikole je izgrađen 1885. godine na samoj morskoj obali. Sastoji se od velikog dvorca, malog dvorca, kapele, stražarnica i zimske bašte, a 1910. godine dozidana je i velika plesna sala. U sklopu dvorca nalazi se park sa velikim brojem mediteranskog bilja. U blizini dvorca nalazio se i drveni gat na kome su pristizali brodovi i jahte. Danas je ovaj dvorac Zavičajni muzej. Nedaleko od grada se nalaze i mnogi manastiri. Ostaci manastira Bogorodice Ratačke iz 11. veka nalaze se na morskoj obali, na kraju rta Ratac. Manastir Gornji Brčeli nalazi se u istoimenom selu. Osnovao ga je početkom 18. veka vladika Danilo kao svoju zimsku rezidenciju.

 

Šušanj

 

Skadarsko jezero je najveće jezero u Crnoj Gori, ali i na celom Balkanskom poluostrvu. Njegova površina je 369,7 kvadratnih kilometara i od toga 221,8 pripada Crnoj Gori, a 147,9 kilometara Albaniji. Na nekim mestima je široko 14 kilometara, a dubina se kreće od 4 do 6 metara. Jezero rekom Bojanom otiče u Jadransko more. Skadarsko jezero ima puno ostrva i poluostrva na kojima se nalaze tragovi istorije: Žabljak iz 15. veka koji je bio prestonica nekadašnje Zete, Lesendro je tvrđava na steni usred jezera. Jezero je jako bogato i kada je o biljnim i životinjskim vrstama reč i ovo jezero je jedino stanište pelikana na jugu Evrope.

 

Podeli:
Pregledano 28636 puta