Montekatini Nova godina 2024

Montekatini. Svake godine oko milion turista poseti šarmantni mali italijanski gradić Montekatini. Poznata italijanska banja nalazi se u okrugu Pistoja koji pripada pokrajini Toskana. Na nadmorskoj visini od 30 metara, u dolini reke Arno, i sa severne strane ispod Apenina, ova banja predstavlja pravi biser Italije u koji svraćaju i mnoge slavne ličnosti. Montekatini je poznat pre svega po svojim termalnim izvorima na kojima grad leži. Suptropska klima kojom se ovo mestašce može pohvaliti još jedan je od razloga što veliki broj turista prođe ovuda tokom čitave godine.

Najpoznatija banja nosi naziv Tetučio Terme a sagradio ju je vojvoda Toskane Leopold Habzburški. Potiče iz 18. veka i nalazi se u glavnoj ulici. Osim nje, druge dve poznate su Regina i Lepoldine. Oduvek se za ovu banju govorilo da ima lekovite izvore. Još jedna atrakcija gradića su pećine Monsumano sa parnim jezerom i toplim sobama.

Na visini od skoro 300 metara, iznad centra banje, nalazi se istorijski deo grada sa kog se pruža pogled na okolinu koji ostavlja bez daha. U pitanju je Montekatini Alto, dvorac romanskog porekla. Nalazi se na 15 minuta od samog mesta a do njega možete stići i žičarom. Na brdu se nalazi i crkva Santa Maria a Ripa koja datira iz 12. veka i koja je izgrađena u romaničkom stilu.

Još jedna atrakcija Montekatinija su njegove fontane koje predstavljaju prava remek dela. Najznačajnija je fontana na železničkoj stanici, Mazzoni. Pored nje, turisti se svakodnevno mogu diviti i fontanama Guidotti i fontani koju je napravio Pol Bury, u gornjem delu termalnog parka.

U okviru Viale Verdi-a možete videti zgradu Palazzina Regia koja je bila letnja rezidencija porodice Mediči, zatim ratni spomenik u Kraljevskom parku, delo Đuzepea Petronija. Na desnoj strani Viale Verdia smeštena je Gradska većnica, sagrađena između 1913. i 1919. godine…