Ruska Novogodišnja bajka – Moskva i St. Peterburg

Program putovanja:

Ruska Novogodišnja bajka

Prvi dan – BEOGRAD – MOSKVA

Sastanak grupe na aerodromu Beograd dva sata pre leta. Let za Moskvu JU 656 u 23:15h. Sletanje posle ponoći u 04:15h po lokalnom vremenu. Transfer do hotela. Smeštaj u odgovarajuće sobe. Noćenje.

Drugi dan – MOSKVA (Obilazak grada, metro)

Doručak. Polazak na panoramsko razgledanje grada autobusom uz pratnju vodiča na srpskom jeziku. Tokom ekskurzije videćete čuveni Crveni trg, najznamenitiju moskovsku ulicu – Tversku, Boljšoj teatar, Novodevičji manastir, zdanje Univerziteta Lomonosov, Varabjovije brda (panoramski vidikovac sa neverovatno lepim pogledom na Moskvu), reprezentativnu Mosfiljmovsku ulicu u kojoj se nalaze zdanja ambasada mnogih zemalja sveta, uključujući i ambasadu Srbije (i ex Jugoslavije) te Mosfiljm (ruski Hollywood), po kome ova avenija nosi ime. Sledi veličanstveni memorijalni kompleks na Poklonoj gori – Park pobede, „Sedam sestara“ (sedam kula u „staljinističkom“ stilu koje definišu profilnu vizuru Moskve), sve to uz zabavnu i interesantnu priču našeg vodiča o istoriji i svakodnevnom životu ovog velegrada.

Metro tura u večernjim časovima. Obilazak čuvenog moskovskog metroa (nekoliko najinteresantnijih stanica u centru grada sa vodičem). Moskovski metro važi za najlepši na svetu zahvaljujući arhitekturi, monumentalnosti i dekoraciji njegovih stanica. Mnogi ga smatraju otvorenim muzejom i/ili najlepšim metroom na svetu.

Povratak u hotel. Noćenje.

Treći dan – MOSKVA (Sergijev Posad)

Doručak. Fakultativno: Sergijev Posad (udaljen 70 km od Moskve, čuven i po ranijem imenu Zagorsk). Sergijev Posad je grad u kome se nalazi jedan od najstarijih, najvećih i najvažnijih ruskih manastirskih kompleksa – Sergijevotroička lavra koja predstavlja centar ruskog pravoslavlja i duhovnosti. Ranije je ovde bila i rezidencija ruskog patrijarha.

Povratak u hotel. Noćenje.

Četvrti dan – MOSKVA – ST. PETERBURG (Kremlj)

Doručak. Fakultativno: U pratnji stručnog vodiča odlazi se na razgledanje Kremlja kojim dominiraju crkve: Uspenska, Arhangelska i Blagoveštenska. Spolja ćemo razgledati predsedničku palatu, a videćemo i znameniti Car-top i Car-zvono – te ćete od vodiča saznati zbog čega su ova dva eksponata vizuelni simboli Kremlja. Ukoliko budemo imali prilike, gledaćemo ritual smene carske straže.

Transfer do stanice železnice. Popodnevni brzi voz za Sankt Peterburg. Tačno vreme polaska će se znati kada bude objavljen raspored. Po dolasku na železničku stanicu u Sankt Peterburgu transfer do hotela autobusom.  Smeštaj u odgovarajuće sobe. Noćenje.

Peti dan – ST. PETERBURG (Obilazak grada, Isakijevska crkva)

Doručak. Polazak na razgledanje grada koje uključuje obilazak Vasiljevskog ostrva na kome se nalazi znamenita palata Peterburške berze, Univerzitetske obale (deo obale reke Neve), vizuelni simbol Sankt Peterburga – statuu „Bronzani konjanik“, posvećenu imperatoru Petru Velikom, Isakijevski trg sa monumentaknim Isakijevskom saborom, Letnju baštu u kojoj se nalazi čuveni Letnji dvorac, krstaricu „Aurora“ (vojni brod sa koga je inicirana Oktobarska revolucija) – danas predstavlja spomenik ruskoj floti, veličanstveni Smoljnij manastir, Aleksandro-Nevsku lavru, Nevski prospekt (jedan od najlepših bulevara sveta) u kome se nalaze mnoge znamenitosti Sankt Peterburga uključujući i raskošni Kazanski sabor. Obilazak veličanstvene Crkve Spasa na krvi (sami ćete proceniti da li je njen tvorac uistinu bio maštovitiji od ktitora crkve Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskvi), kuće ruskog cara Petra I – nukleus Sankt Peterburga (prvo petrogradsko zdanje), neuništive Petropavlovske tvrđave i mnogih drugih znamenitosti kojima ovaj carski grad obiluje pa ih je, iz tog razloga nemoguće nabrojati.

Fakultativno: Poseta Isakijevskoj crkvi. Monumentalni Isakijevski hram spada u red najvećih pravoslavnih svetinja sveta. Najveća je i najveličanstvenija crkva u gradu, a za vreme carske Rusije imala je status glavne crkve u carevini. Ovaj podatak govori dovoljno o njenoj vrednosti i lepoti koje ovde nećemo ni spominjati. Povratak u hotel. Noćenje.

Šesti dan – ST. PETERBURG (Carsko selo)

Doručak. Fakultativno: Carsko selo (čuveno i po ranijem imenu Puškin) – imanje i kompleks rezidencija ruske carske porodice (nalazi se na 30km od St. Peterburga). Ovo jedinstveno mesto odiše aristokratskim duhom ruskih vladara. Carsko selo posebno je poznato po impresivnoj baroknoj palati, letnjoj rezidenciji carice Katarine Velike na čiju dekoraciju je utrošeno 100 kg čistog zlata. Svaka od čak 57 dvorana će Vas zadiviti svojom raskoši i luksuzom, a od 2003. god. je otvorena i rekonstruisana Ćilibarska soba – sala u kojoj je svaki detalj izrezbaren u dragom kamenu – Ćilibaru. Povratak u hotel. Noćenje.

Sedmi dan – ST. PETERBURG – BEOGRAD (Ermitaž)

Doručak. Fakultativno: Ermitaž / Zimski dvorac. Ovo je prilika da obiđete jedan od tri najčuvenija muzeja na svetu čiji fundus broji preko 3 miliona eksponata i artefakta što ga čini i najvećim na svetu. Možemo da izdvojimo neka slavna imena autora kao što su: Leonardo Da Vinči, Rembrant, Mone, Sezan, Pikaso i dr. Međutim, Ermitaž nije samo muzej (galerija) već je njegovo glavno zdanje (palata Zimskog dvorca) znamenitost sama po sebi. U dvorcu postoji preko 600 reprezantativnih sala čiji enterijeri plene pažnju posetilaca. Ova ekskurzija traje oko 3h.

Transfer do aerodroma, let za Beograd JU 675 u 22:30h. Sletanje u Beograd na aerodrom Nikola Tesla u 23:20h po lokalnom vremenu.

 • Avio prevoz (ekonomska klasa) Beograd-Moskva/St.Peterburg-Beograd,
 • Aerodromske takse u zemlji i inostranstvu,
 • Prtljag 23 kg – 1 kofer i ručni prtljag, koji se unosi u avion. (Višak kilograma ili dodatna torba se dodatno naplaćuje),
 • Vozna karta Moskva-St.Peterburg, ekonomska klasa,
 • Transferi u Moskvi i St.Peterburgu,
 • Smeštaj u hotelu „GOLDEN RING“ 5* u Moskvi i „MOSKVA“ 4* u St.Peterburgu u dvokrevetnim i jednokrevetnim standardnim sobama, prema uplaćenom aranžmanu, na bazi noćenje-doručak (švedski sto),
 • Ekskurzije: Panoramsko razgledanje Moskve i St.Peterburga, metro tura u Moskvi,
 • Usluge pratioca grupe i lokalnih vodiča,
 • Troškovi organizacije putovanja.
 • Prevoz do aerodroma Beograd i nazad,
 • Fakultativni izleti,
 • Zdravstveno osiguranje na teritoriji Rusije koje nije obavezno,
 • Individualni troškovi.
 • Deca od 0-2 godine u pratnji dve odrasle osobe plaćaju 80 EURA. (Nemaju svoje sedište u avionu i autobusu, nemaju svoj ležaj u hotelu).
 • Deca od 2-12 godina u pratnji jedne odrasle osobe u standardnoj dvokrevetnoj sobi imaju popust 10% od cene aranžmana. (Imaju svoje sedište u avionu i autobusu, imaju svoj ležaj u hotelu u dvokrevetnoj sobi).
Podeli: