Đerba

Ostrvo Đerba nalazi se u Gabeskom zalivu na jugoistoku Tunisa. Glavni grad je Houmt, a aerodrom je od grada udaljen 8 kilometara. Jedno je od najpoznatijih tuniških letovališta. Još su o njemu pisali mnogi pesnici poput Homera i nazivali ga ostrvom sa 10.000 palmi. Poznato je po prelepim peščanim plažama, zalascima sunca od kojih zastaje dah i ekskluzivnim hotelima. Središte ostrva uspelo je da sačuva istoriju, a stari maslinjaci, domaćini i tradicionalna kultura ostaviće Vas bez daha. Đerba ima više od 300 sunčanih dana godišnje i popularna je tokom cele godine.

 

Đerba

 

Na oko 8 kilometara od Houmt Souka nalazi se plaža Beach of 5000 years. Najlepše plaže nalaze se između mesta Aghir i El Kantara.

 

Đerba

 

Glavni grad ostrva, Houmt Souk je poznat po zanimljivoj arhitekturi i džamijama. Obavezno posetite otvoreni bazar i simpatične male uličice u samom centru grada u kojima se kriju mnoge suvenirnice. Najbolji način da upoznate kulturu i tradiciju Đerbe je odlazak u Muzej narodne umetnosti. Najstarija sinagoga u severnoj Africi, El Ghriba, nalazi se u obližnjem El Rijadu. Veruje se da je Tora koja je tamo izložena najstarija na svetu. U gradu Guelala nalazi se i poznati Muzej folklora.

 

Đerba

 

Poznata tuniška nacionalna jela poput salata i kuskusa možete probati u restoranima Haroum i restoranu de Ille, u samoj luci. Najpoznatiji restoran je Casino Djerba. U malim uskim ulicama u gradu nalaze se i mnogi kafići i restorani.

 

Đerba

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Tunis.

 


Podeli:
Pregledano 8673 puta