Edipsos

Edipsos ili Lutra Edipsos je najpoznatija, a ujedno i najstarija banja u Grčkoj, a karakteristična je po kombinaciji termalnih voda i momre. U prilog tome da je među najstarijim banjama ide i to da se spominjala u delima čuvenog grčkog filozofa Aristotela. U rimsko doba je ugostila i rimske imperatore Hadrijana, Septimija Severa i Marka Aurelija. Iz tog doba su poznata rimska kupatila – Sila. Banju je razrušio vizantijski imperator Teodosije kao objekat okupljanja pagana. Danas grad broji desetak hiljada stanovnika, 198 hotela od čega su 18 sa spa programima.

 

 

Edipsos je jedno od najpoznatijih banjskih lečilišta u Grčkoj, koje je poznato po svojim termalnim izvorima, koji se ulivaju direktno u more sa temperaturom od 34 do 70 stepeni. Sam Edipsos je lepo razvijeno turističko mesto, koje nudi dobru ponudu smeštaja, kao i mnoštvo kafića, restorana, i ostalih turističkih sadržaja. Činjenica da grad živi i leti i zimi čini ga idealnim za posete tokom cele sezone. Dolazak do ostrva Evia je vrlo jednostavan, iz pravca Soluna i severne Grčke, idete auto-putem Solun-Atina, te nakon 250 km dolazite u lučki grad Glifa, odakle se trajektom prelazi do Agiokamposa, odakle je Edipsos udaljen 20-ak km. Nа krаju pešаčke luke šetаlišta Edipsos, postoje uvаle sа minerаlnom vodom koje su veomа posećene jer su otvorene i slobodne. Prolаzeći pored, Vi ćete osetiti karakterističan miris izvorа. Nа krаju ovih uvаlа, postoji Centar za hidroterаpiju Edipsos. Dobrа stvаr je dа u ovom grаdu imаte i mnoge druge mogućnosti zа kupаnje u mineralnim vodama. 

 

 

Prirodа je udesila da se topla voda iz velikih dubina sliva sa stena pravo u more, što je redаk fenomen koji je teško nаći bilo gde drugde u svetu. Iz ovog razloga, ako odete u ovo mesto, primetićete kako su duž plaže, na stenama, prisutne gužve ljudi koji se guraju ispod mlaza tople mineralne vode. Edipsos ima sopstveno mesto u mitologiji. Boginja Atina je pitala Hefesta, boga vatre, da donese toplu vodu, vode koje su bile opuštajuće i lekovite, na površinu zemlje, da bi se Herkules, mitski junak, koga je nadgledala, mogao opustiti posle svakog rada. Hefest je to uradio zbog svoje voljene sestre. Udario je središte zemlje sa svojim božanskim čekićem i termalne lekovite vode su potekle na površinu zemlje.

Restorani / Kafići / Barovi

Mesto obiluje restoranima i tavernama koje će Vam pružiti mogućnost da uživate u ukusima i tradicionalne grčke i mediteranske kuhinje. Najveći broj je lociran u glavnoj ulici. Osim restorana, u ponudi su i kafići i barovi sa grčkom muzikom i višebrojnim osveženjima. U mestu se nalazi i poslastičarnica, pekara, dve mesare i giros restoran.

Marketi / Shopping

Edipsos nema veliki supermarket, ali zato ima manje prodavnice. Što se tiče voća i povrća imate dobru ponudu, zelenu pijacu, tako da ne morate brinuti o snabdevanju tokom svog letovanja. Edipsos krase male uličice sa posebnim šarmom i prelepo uređenim suvenirnicama, ali većih shopping centara nema.

Noćni život / Provod

Edipsos jeste živo mesto ali nemojte očekivati lud noćni provod. Ovu destinaciju turisti biraju zbog zdravstvenog značaja, tako da je ponuda prilagođena tome. Međutim, barovi, taverne i šarm ovog mesta utiču na to da ga podjednako biraju i mladi turisti kao i porodice i penzioneri.

Plaža

Locirana je veoma blizu Pefkija, na svega 30 km zapadno. Nalazi se na severozapadnom delu ostrva. Od glavnog grada, Halkide, severno 107 km. Plaža istoimenog mesta koje je najpre popularno zbog termalnih izvora i privlači posetioce iz celog sveta. Veoma mala, ali peščana plaža koju zapljuskuje tirkizno more. Plaža je organizovana.

 

 

Suncobrani i ležaljke su na raspolaganju turistima, naravno uz određenu nadoknadu. Ono što će svakako očarati svakog posetioca su termalni izvori koji iz se iz stena ulivaju pravo u more. Plaža se preporučuje svima, a posebno porodicama sa malom decom, jer je voda zbog termalih izvora veoma topla. Ova istoimena banja je zbog svoje prepoznatljivosti i lekovitosti nadaleko poznata i van granica Grčke. Ovde su se kupali mnogi istorijski velikani poput kralja Petra I Karađorđevića, Marije Kalas, Grete Garbo, Aristotela Onazisa, Vinstona Čerčila i mnogih drugih.

 

 

Edipsos je zaista destinacija od velikog značaja, ima svega što Vam je potrebno za jedan bezbrižan odmor i poseban akcenat se stavlja na njegovu istoriju, banje i kvalitet njegovih termalnih izvora. Svaka preporuka kada se radi o ovoj destinaciji.

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Eviu.

 

Podeli:
Pregledano 21560 puta