Qawra je mesto u zalivu Svetog Pavla na Malti, u njenom severnom delu. U blizini nje se nalaze poznata turistička mesta, Bugibba i Saline. Plaža u Qawri je kamenita i izuzetno je zanimljiva za ronjenje, a osim toga možete probati jet ski, vožnju bananom ili kanuima.

Qawra

Malta (malt. Malta, engl. Malta), ili zvanično Republika Malta (malt. Repubblika ta’ Malta, engl. Republic of Malta), je mala i gusto naseljena ostrvska država koju sačinjava arhipelag usred Sredozemnog mora na jugu Evrope. Mada Malta geofizički čini deo severne Afrike — leži na afričkoj kontinentalnoj ploči, pravo na jug od Sicilije, istočno od Tunisa i severno od Libije — ova zemlja se geopolitički nalazi u južnoj Evropi. Republika na istoimenom ostrvu, u Sredozemnom moru. Zauzima važan geografski položaj na važnom putu ka središnjem delu Sicilije i 200 nautičkih milja od severnoafričke obale. Njena najsevernija tačka nalazi se na 36º 05′ severne geografske širine, najjužnija na 34º 48′ severne geografske širine, najzapadnija na 14º 11′ istočne geografske dužine, najistočnija na 14º 35′ istočne geografske dužine.

Malteški jezik je jedini semitski jezik iz afro-azijske porodice jezika koji se govori u državi koja geopolitički pripada Evropi. Reč malta je u Slavoniji i Sremu imala značenje: mitnica, porez.

Pretežno brdovito ostrvo (najviši vrh 244 metra). Površinskih vodenih tokova nema. Klima je sredozemna, odlikuje se blagom zimom. Prosečna godišnja temperatura vazduha iznosi 19,1 °C; prosečna temperatura tokom januara iznosi 13,5 °C, a tokom jula 27,7 °C. Godišnja količina padavina se kreće oko 760-770 milimetara po kvadratnom metru. Obala Malte je samo delimično razuđena, na severoistočnoj obali ima nekoliko zaliva i prirodnih sidrišta za brodove. Malta se sastoji iz tri ostrva: Malta (246 km²), Gozo (67 km²), i Komino (3 km²). Zbog letnjih suša i nepogodne podloge najveći deo ostrva je bez vegetacije, dok je prirodna vegetacija znatno izmenjena delovanjem čoveka.