Najfascinantnije znamenitosti Italije

 

Upoznajte se sa nekim od najvažnijih znamenitosti Italije

 

Koloseum u Rimu

Koloseum ili amfiteatar Flavijevaca je jedan od najpoznatijih i najlepših primera rimske arhitekture. Ime je dobio po kolosalnoj statui cara Nerona koja se nalazila ispred Koloseuma. Njegova izgradnja počela je 72. godine za vreme cara Vespazijana i završena je desetak godina kasnije, za vreme vladavine njegovog sina Domicijana. Ovde su se održavale gladijatorske borbe i borbe sa životinjama.

 

 

Koloseum je izgrađen u obliku elipse, dug je 189 metara i širok 156 metara. Visina spoljnih zidova iznosi 48 metara. Spoljašnost zdanja je od tesanog kamena, dostojanstvena i monumentalna. U sredini ovalnog amfiteatra je arena, a ispod nje su hodnici i podrumi. Arena je okružena stepenasto postavljenim sedištima na kojima se moglo smestiti oko 50 hiljada gledalaca. Spoljašnost Koloseuma ukrašena je stubovima i lukovima i vodoravno podeljena na prizemlje i spratove. Stubovi su u dorskom, jonskom i korintskom stilu.

Bazilika Svetog Petra

Bazilika Svetog Petra je vatikanska crkva koja je izgrađena u klasičnom renesansnom stilu, na mestu nekadašnje ranohrišćanske bazilike. Prvo zdanje je podignuto na mestu mučeništva i groba Svetog Petra, jednog od dvanaest apostola. Smatraju je jako bitnom crkvom u hrišćanskom svetu, jako jedinstvenom. Brojni italijanski umetnici poput Bramantea, Berninia i Michelangela bili su uključeni u izgradnju bazilike. U njoj stoluje biskup pa je zbog toga njen službeni naziv Papinska bazilika Svetog Petra u Vatikanu. Čitava građevina je dugačka 194 metara, a svod je visok 44 metara. Crkveni prostor zauzima površinu od 15.160 metra kvadratnih, a kupola je do vrha krsta visoka 133 metara. Nose je četiri nosača, svaki obima 71 metar.

 

 

Unutar trema, iznad glavnog ulaza, je mozaik Navicella koji je izradio Đoto di Bondone. Poslednja vrata desno nazivaju se Sveta vrata i ona su otvorena samo tokom Svete godine. Na Badnji dan papa dolazi do tih vrata u pratnji procesije i triput klekne i triput udari čekić. Tuda on prvi ulazi u baziliku. Moderne reljefe koje ukrašavaju ta vrata izradio je Viko Konsonti. Središnja vrata su Vrata Filarete koja je u 15. veku izradio Filaret.

Panteon

Panteon je hram sagrađen oko 126. godine naše ere, tokom vladavine cara Hadrijana. Poznat je i kao Hram svih bogova. Hram ima kružnu strukturu i trem čiji krov drži 16 korintskih stubova. Rimski Panteon je najpoznatiji po velelepnoj kupoli visine i prečnika 43,3 metara. I dan danas je najveća kupola na svetu od nearmiranog betona. Panteon je jedno vreme služio kao mesto gde su se Rimljani molili, a onda i kao grobnica istaknutih Rimljana. U njemu je sahranjen italijanski renesansni slikar Rafael, a kasnije i nekoliko italijanskih kraljeva.

 

 

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi je jedna od najpoznatijih skulptura iz perioda baroka. Ime je dobila po Rionu Trevi. Visoka je 25,9 metara i široka 19,8 metara. Arhitekta je bio Nikola Salvi. Slobodno se može reći da fontana dnevno zaradi oko 3000 evra s obzirom da je jako popularno baciti novčić u nju i zamisliti želju. Prema legendi, bacaju se dve kovanice preko ramena, prva za Vašu želju a druga za povratak u Rim. Sav novac izvučen iz fontane odlazi u humanitarne svrhe.

 

 

Krivi toranj u Pizi

Sa izgradnjom ovog tornja krenulo se 1173. godine, a radove je započeo Bonano Pisano, čuveni arhitekta. On je punih 12 godina radio na ovom tornju i uspeo je da sagradi samo tri sprata. Od samog početka gradnje toranj je počeo da se krivi. Nekih 20 godina toranj je bio nedovršen da bi 1360. godine arhitekta Guljeljmo de Instika završio gradnju. Zamišljeno je da zvonik tornja bude potpuno vertikalan, a toranj je iskrivljen za 5,5%. Visina tornja od zemlje do kraja niže strane je 55,86 metara, a od zemlje do kraja više strane 56,7 metara. Debljina zidova pri dnu je 4,09 metra, a pri vrhu 2,48 metra. Zvonik ima 294 stepenika, a težina tornja je procenjena na oko 14,500 tona.

 

 

Pompeja

Pompeja je antički grad koji se nalazio na jugu Apeninskog poluostrva, jugoistočno od Napulja. Osnovana je u 6. veku pre nove ere i u njoj su živeli, u različitim razdobljima, Samniti, Grci, Etrurci i Rimljani. Rimljani su kolonizovali Pompeju 80. godine pre nove ere. Grad je potpuno uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. avgusta 79. godine, a zajedno sa njom uništeni su i Herkulaneum i Stabija.

 

 

Grad je ponovo otkriven u 18. veku. Iskopan je veći deo grada, uključujuči forume, hramove, pozorišta, kupatila i veliki broj kuća. Pronađeni su i primeri erotske umetnosti i u vezi sa tom umetnošću pojavila su se mišljenja o Božijoj kazni koja je poslana na Pompeju. Na osnovu svih otkrića Pompeja se nije puno razlikovala od ostalih gradova Rimskog carstva.

Španski trg

Španski trg, zajedno sa stepeništem koje vodi do crkve Trinita dei Monti je jedan od najpoznatijih trgova kako u Italiji tako i u celom svetu. Stepenište je 1723. godine naručio francuski diplomata Etijen Gefije, a ime trga potiče po sedištu španskog veleposednika koje se tu nalazilo stotinak godina ranije. Stepenište su projektovali Francesco de Sanctis i Alessandro Specchi i njime su povezali trg i crkvu koja je jedna od 5 katoličkih crkvi u Rimu koje vrše službe i na francuskom jeziku. Ispred crkve se nalazi obelisk posvećen Bezgrešnom začeću. Pri dnu stepenica trga nalazi se Berninijeva fontana Barcaccia koju je projektovao 1627. godine, a napravljena je u znak sećanja na poplavu Tibra krajem 16. veka.

 

 

Španske stepenice imaju veliku ulogu u istoriji Rima. U 18. i 19. veku stepenice su bile mesto na kome su se okupljali pesnici, pisci i ostali umetnici. U 20. veku ovde su snimljene istorijske scene iz filmova “Kradljivci bicikala” iz 1948. godine, “Praznik u Rimu” iz 1953. godine i “Talentovani gospodin Ripli” iz 1999. godine.

Vatikanski muzeji 

Vatikanski muzeji su galerije sa bitnim umetničkim delima koja su u vlasništvu Rimokatoličke crkve. Muzeji sadrže ogromne kolekcije koje su vekovima sakupljane. Osnovao ih je Papa Julije II u 16. veku. Plafon poznate Sikstinske kapele ukrasio je čuveni Mikelanđelo, a Rafaelove sobe ukrasio je Razaelo. Kompleksu pripada i biblioteka Vatikana koja je jedna od najvećih i najznačajnijih biblioteka na svetu. Čitav kompleks muzeja sadrži 54 galerije, sa Sikstinskom kapelom, koja je poslednja sala u muzeju. U muzejima je izloženo približno 70.000 radova od kojih je izloženo 20.000 dela. Godišnje kroz muzeje prođe više od 18 miliona posetilaca, a prema podacima iz 2015. godine Vatikanski muzeji su na četvrtom mestu po posećenosti u svetu.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Italiju Leto

 

Podeli:
Pregledano 6764 puta