Kuba Nova godina 2024

Program putovanja:

Kuba Nova godina 2021

Dan 1

BEOGRAD – HAVANA

Sastanak na aerodromu “Nikola Tesla“ u dogovoreno vreme. Let do Havane u kasnim večernjim časovima sa presedanjem u konekcionom gradu.

Dan 2

HAVANA

Dolazak u Havanu u popodnevnim časovima. Transfer do Stare Havane i privatnog smeštaja (casa particular-a).

Havana (San Cristobal de La Habana) je glavni grad Kube i sa 2,1 miliona stanovnika, predstavlja jedan od najvećih gradova na Karibima. Čim kročite u Havanu osetićete pravu čar Kube. Dok šetate ulicama i osluškujete ritmove ostrva, koji mame da zaplešete, sretaćete prolaznike koji vam se smeše i nonšalantno započinju razgovor, pa odmah stičete utisak da ste tu dobrodošli. Kasnije, dok se vozite oldtajmerima drečavih boja po Malekonu,  dok vam kosu kvase kapljice Karipskog mora, zapitaćete se da li upravo gledate neki stari film ili to sve zaista postoji, tu, pred vašim očima. Prvi dan je rezervisan za upoznavanje sa Havanom. Noćenje.

Dan 3

HAVANA

Ujutru krećemo u pešačku turu razgledanja Stare Havane (La Habana Vieja), najbolje očuvanog španskog kolonijalnog kompleksa na američkom kontinentu, koji je od 1982. godine pod UNESCO zaštitom. Stara Havana je grad sačinjen od nesvakidašnjih trgova, povezanih uskim ulicama koje krase rustične zgrade, gde poneko drvo viri iz fasade, mahom je pešačka zona, sa palmama i ušuškanim parkovima. Videćemo trg Plaza de Armas, Muzej revolucije, katedralu San Cristobal na trgu Plaza de la Catedral, kapelicu El Template u kojoj je osnovan grad Havana 1599. godine. U slobodno vreme možete obići i muzej grada Havane- Palacio de los Capitanes Generales, kao i muzej ruma „Havana club“. Tokom dana, moći ćete da posetite i neku od bajkovitih peščanih plaža, nedaleko od samog grada. Karipska obala, čuvena je po najfinijem pesku, hladovini visokog palminog drveća i toplom, kristalno čistom moru. Kada se umorimo od šetnje i obilazaka, idemo u bar Floridita na koktel Daikiri, baš kao što je to radio i Hemingvej. Noćenje.

Dan 4

HAVANA

Nastavljamo sa razgledanjem Havane, fakultativno je obilazeći kabrioletima. Fakulatativnu posetu najvažnijih znamenitosti krećemo od prelepog Vedada, glavne poslovne četvrti kraj Malekona, 8 km dugog šetališta uz more, koje je zaštitni znak Havane. To je sastajalište umetnika, pesnika, filozofa i mladih zaljubljenih parova, koje svoj puni sjaj doživljava u vreme zalaska sunca. Obići ćemo Trg revolucije (Plaza de la Revolucion) na kom je Fidel Kastro držao svoje govore. Na trgu se nalazi zgrada Ministarstva odbrane u kojoj je Kastro imao kancelariju, Ministarstvo finansija i spomenik pesniku i revolucionaru Hose Martiju. Vozimo se pored Cementario Colon – velikog groblja gde su sahranjene najvažnije ličnosti iz kubanske istorije, videćemo i kompleks Havanskog Univerziteta koji pleni svojom veličanstvenom arhitekturom, a na kraju obilazimo i četvrt Mira Mar. Veče dočekujemo u jednom od barova sa živom muzikom i čašom koktela u ruci. Noćenje.

Dan 5

HAVANA

Slobodan dan za samostalno istraživanje ovog fascinantnog grada. Možete prošetati Malekonom, popiti kafu na nekom od ušuškanih trgova Vieje, provozati se oldtajmerima kroz ulice zarobljene u vremenu ili otići na neku od prelepih plaža u okolini Havane. Noćenje.

Dan 6

HAVANA

Fakultativni izlet u Vinjales. Jutarnji polazak iz Havane i vožnja prema najegzotičnijoj regiji Kube, Pinar del Rio, gde se nalaze plantaže najkvalitetnijeg duvana na svetu. Obići ćemo okolinu bajkovitog grada Vinjalesa i otići na plantažu duvana, gde ćemo uz degustaciju aromatične kubanske kafe na seoskom imanju, učiti da zavijamo duvan sa plantaža. Obići ćemo i živopisnu dolinu, poznatoj po izuzetnoj lepoti pejzaža i čuvenim morgotama, posebnim oblicima reljefa koji spadaju u prirodne retkosti. Izlet završavamo vožnjom čamcem po interesantnim pećinama. Povratak u Havanu. Noćenje.

Dan 7

HAVANA

U jutarnjim časovima krećemo na fakultativni izlet do vile poznatog američkog pisca Ernesta Hemingveja koja se nalazi u blizini Havane.Tu ćete čuti priču o životu i smrti ove kultne ličnosti 20-og veka i imati priliku da cidite njegovu biblioteku sa više od 9000 knjiga, pehare, trofeje iz lova, kao i neobično groblje kućnih ljubimaca. U večernjim člasovima, za sve one koji vole klasičnije kubanske ritmove poput salse, tu su kuće muzike (casa de la musica) u kojima se redovno pleše salsa i đuska regeton do kasno u noć. Noćenje.

Dan 8

HAVANA – SANTA CLARA – TRINIDAD

Napuštamo Havanu i putujemo u Trinidad, jednu od omiljenih destinacija većine putnika koji posete Kubu. Na putu ka Trinidadu pravimo pauzu u Santa Clari, a postoji mogućnost i fakultativnog obilaska ovog grada uz pratnju stručnog vodiča. Santa Clara je  istorijska tačka kubanske revolucije i u znaku čuvenog Che Gevare. U popodnevnim časovima stižemo u Trinidad. Ni jedan drugi kolonijalni grad u zemlji, nije tako dobro očuvan kao Trinidad. Taverne, autentične ulice popločane kaldrmom, pastelno obojene kuće i konjske zaprege, učiniće da imate osećaj kao da je vreme stalo još od kolonijalnog doba. Smeštaj u „casa particulares“ i upoznavanje sa okolinom. Noćenje

Dan 9-10 

TRINIDAD (2 noćenja)

Bilo da želite da se izležavate na prelepim karipskim plažama, upoznate kubansku istoriju i kulturu, družite se sa prijatnim lokalnim stanovništvom, slušate tradicionalnu kubansku muziku, sve to ćete moći u Trinidadu. U blizini grada se nalaze Valle de los Ingenios i Playa Ancón, gde možete da uživate u zalazaku sunca sa Mojitom u ruci, ronite, plivate u podnožiju prelepih vodopada, jašete konje. Još jedan fakultativni izlet koji je moguće organizovati iz ovog mesta je odlazak na obližnje rajsko ostrvo Cayo Iguana katamaranima. Tu ćete videti prizore za pamćenje…

Dan 11

TRINIDAD – VARDERO

Ujutru se pakujemo i krećemo u Varadero. Nakon dolaska u case particulares, čeka nas početak uživanja u tirkiznom moru i rajskim plažama. Varadero je turističko mesto koje se nalazi na poluostrvu Hikakos. Plaža duga 22 km, sitan beli pesak i tirkizno-plavo more, glavni su razlozi velike popularnosti ovog mesta. Pored najvećeg bogatstva – bajkovitih plaža, u okolini Varadera nalaze se pećine i vodopadi. Sa više od 100 diskoteka, barova i noćnih klubova, ovaj grad može da zadovolji apsolutno svačiji ukus. Slobodno vreme za koktele i kupanje. Noćenje.

Dan 12

VARDERO

Slobodan dan tokom kog ćete imati priliku da se na svoj način oprostite od ovog predivnog ostrva. Dan koristimo za uživanje na plaži uz koktel čiji ćete slatkasti ukus poneti sa sobom kući poput suvenira, a u večernjim časovima  idemo na još jedan oproštajni ples… Noćenje.

Dan 13

VARADERO – HAVANA – BEOGRAD

Transfer do aerodroma u Havani u prepodnevnim časovima. Let za Beograd sa presedanjem.

Dan 14

BEOGRAD

Dolazak u Beograd u popodnevnim časovima.

 • Avio karta sa svim taksama na relaciji Beograd – Havana – Beograd
 • Smeštaj na bazi noćenja u casas particulares (11 noćenja u 1/2 ili 1/3 sobama)
 • Svi transferi prema programu putovanja ( kombi ili mini-bus )
 • Organizovanje putovanja
 • Predstavnik agencije na destinaciji (vodič) tokom čitavog boravka
 • Viza ( za državljane Srbije nije potrebna )
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje ( može se uzeti u agenciji )
 • Fakultativni izleti i sve ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
 • Individualni troškovi
 • Viza ( za državljane Srbije nije potrebna )
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje ( može se uzeti u agenciji )
 • Fakultativni izleti i sve ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
 • Individualni troškovi
 • Putnici su u obavezi da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika.
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika za realizaciju aranžmana, krajnji rok za obaveštenje o otkazu aranžmana je 10 dana pre početka putovanja.
 • Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje, pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi nikakvu odgovornost.

Vinjales – dolina duvana (privatna tura)

Tokom celodnevnog izleta starim automobilima-maquinama obilazimo dolinu Vinjales koja se nalazi u provinciji Pinar del Rio i poznata je po najvećoj proizvodnji duvana na Kubi. Glavna odlika doline su krečnjačke formacije – mogotes koje kao glave šećera skrivene pod bujnom vegetacijom izranjaju svuda unaokolo. Naša prva stanica je  vidikovac Los Hazmines (Los Jazmines) sa kojeg se pruža nesvakidašnji pogled na dolinu. Nakon vidikovca nastavljamo put do pećine Cueva del Indio (Pećine Indijanaca) gde ćemo ići u vožnju čamcima i videti vrlo interesantne formacije stena. Sledi poseta seoskom domaćinstvu koje se bavi proizvodnjom duvana. Dok slušamo interesantnu priču o proizvodnji duvana, žena seljaka nas poslužuje kafom i tompusim. Nakon što smo naučili dosta o duvanu nastavljamo sa istraživanjem okoline i uživamo u netaknutoj prirodi na ručku koji su nam spremili ljubazni lokalci.

Cena izleta: 70€

U cenu izleta je uključeno:

 • Prevoz Havana-Vinjales-Havana
 • Vožnja čamcima kroz pećinu
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 • Lokalni stručni vodič u Vinjalesu
 • Ručak
 • Degustacija kafe i tompusa

Hemingvejeva kuća (privatna tura)

Izlet započinjemo vožnjom oldtajmerima kroz staru Havanu i dok se osećamo kao da smo se vratili u proslost putujemo ka kući u kojoj je Ernest Hemingvej živeo dok je pisao knjigu Starac i more. Hemingvejeva kuća Vila Finca la Vigia je izgrađena 1887. godine i nalazi se u blizini Havane u mestu San Francisco de Paula. U vili se nalazi biblioteka s 9.000 knjiga, pehari iz lova, neobično groblje kućnih ljubimaca na kom su sahranjene Hemingvejeve mačke, njegova garderoba i jos dosta toga zanimljivog. Posebnost vile je botanički vrt s tropskim biljem, u kojem se nalazi i brod kojim je u selu Cojimar sa svojim prijateljima Kubancima išao na pecanje. Nakon što smo posetili ovu impresivnu vilu vraćamo se u centar Havane i obilazimo Floriditu – bar u kojem je Hemingvej pio daikiri i Bodequita del Medio – bar u kom je čuveni pisac uživao u svom mohitu.

Cena izleta: 30€

U cenu izleta je uključeno:

 • Prevoz oldtajmerima
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 • Ulaznica

Kayo Iguana

Odlazak do ostrva Kayo Iguana katamaranom, nezaboravno je iskustvo tokom kog ćete moći da partijate, ali i da uživate u plavetnilu Karipskog mora. Kayo Iguana (Ostrvo iguana) koje je poznato po tome da na njemu živi na stotine iguana koje su već navikle na ljude i željno ih iščekuju kako bi im otele deo ručka :). Pored iguana, tu su i prelepe plaže sa sitnim belim peskom na kojima ćemo se izležavati dok nas zapljuskuju talasi tirkiznog mora. U povratku sa ostrva idemo na snorkeling u jednu od skrivenih laguna, gde ćemo istraživati podvodni svet bogat različitim vrstama riba i korala.

Cena izleta: 65€

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer od smestaja do luke
 • Prevoz katamaranom Trinidad-Cayo Iguana-Trinidad
 • Piće na katamaranu ( alkoholno i bezalkoholno )
 • Ručak na ostrvu
 • Oprema za snorkeling
 • Takse za nacionalni park
Podeli: