Opatija

 

Opatija se nalazi na Kvarneru, kopneno – ostrvskom prostoru između istarskog poluostrva i masiva Velebita. U blizini Opatije, nešto istočnije nalazi se Rijeka.

 

Opatija Htvatska

 

Vila Angiolina izgrađena je 1844. godine i podigao ju je riječki patricije Ihinija Scarpe. Ime je dobila po njegovoj pokojnoj ženi u trenutku izgradnje.

 

Opatija Htvatska Vila Angiolina

 

Umetnički paviljon Juraj Šporet je mesto u kome se održavaju izložbe, koncerti i predstave. Izgrađen je 1900. godine a kasnije i dograđivan po projektu arhitekte Sandora Neuhauslera. Tom rekonstrukcijom dodata je velika terasa koja je jedan od najlepših dela ove znamenitosti. Paviljon je dobio ime po lekaru Šporetu i prvobitno se tu nalazila poslastičarnica Gerbaud a zatim i kafana. U vreme najveće popularnosti ovde su se slatkiši donosili iz Beča i Pešte, a izložbenim paviljonom je proglašen 1930. godine.

 

Opatija Htvatska, plaža, more

 

Najslavnija statua u Opatiji je Devojka sa galebom. Ova novija skulptura delo je Cara i postavljena je 1956. godine od kada je simbol grada. Na njenom mestu je pre nje stajao kip Madonne del Mare koji je uništen tokom jednog nevremena. Prvobitni kip delo je Rathauskog iz Graca, a originalan kip Madonne se čuva u Hrvatskom muzeju turizma u vili Angiolina. Najlepši opatijski park je park Angiolina i on je ujedno i najnagrađivaniji park u Hrvatskoj. Poznat je po mnogobrojnim vrstama biljaka iz celog sveta, a cvet kamelija iz parka je simbol grada. Ovde danas žive i rastu američki bor, himalajski čempres i još oko 150 najrazličitijih vrsta biljaka.

 

Opatija Htvatska, šetalište pored mora

 

Omiljeno šetalište stanovnika Opatije i turista je šetalište Franje Josiša I, poznato pod imenom Lungomare. Šetalište je izgrađeno tokom 19. i početkom 20. veka i građeno je u etapama.

 

Opatija Htvatska

 

Jedna od najpoznatijih plaža u Opatiji je plaža Črnikovici. Delom je šljunčana a delom betonirana dok je ulaz u more peskovit. Jedna od najlepše uređenih plaža u Opatiji je kupalište Angiolina. U sklopu kupališta nalazi se kafić i noćni bar Angiolina. Najposećenija plaža je gradska plaža Slatina, koja je jednim svojim delom betonska a jednim peščana. Na njoj se nalazi mnogo kafića i restorana, a ljubitelji sporta biće oduševljeni svim mogućnostima koje plaža pruža.

 

Opatija Htvatska

 

Restorani / kafići / noćni život

 

Jedan od najboljih restorana u Opatiji je restoran Villa Ariston. Godine 2017. proglašen je za najbolji hrvatski restoran sa prosečnom ocenom 4,5. Restoran Navis je restoran sa savršenom lokacijom, sa pogledom na more. Ono po čemu je poznat je i vrlo ljubazno osoblje ali i po jako ukusnoj hrani. Na vrhu lista najboljih restorana u Opatiji nalazi se i restoran Plavi podrum. Poznat je po ukusnim jelima od ribe i po nešto nižim cenama, što dodatno privlači veliki broj turista.

 

opatija restoran, izlazak

 

Osim po dobrim restoranima Opatija je poznata i po barovima. Najpoznatiji su bar Leonardo i bar Mimoza koji se nalaze u samom srcu grada. Bar Kon Tiki i bar Surf nalaze se u bližnjem Boloskom. Najpoznatiji noćni klub je Coloseumm.

 

Shopping / marketi

 

Najveći tržni centar u Opatiji naziva se Operetta i osim što je najveći jedan je od lepših u Hrvatskoj. Neki od marketa u kojima možete kupovati hranu su Lidl, market Konzum i Market Bila. U centru grada i na promenadi puno je manjih butika i radnjica u kojima možete kupovati suvenire i garderobu.

 

Cene putovanja u Opatiju možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 6011 puta