Грузија – Јерменија

Program putovanja:

ГРУЗИЈА – ЈЕРМЕНИЈА

1. дан – Полазак у вечерњим часовима из Београда са договореног места. Вожња према будимпештанском аеродрому. Граничне формалности.

2. дан – Долазак у  раним јутарњим часовима на аеродром. Аеродромске формалности. Полетање по реду летења за Кутаиси у 05.10 часова (могуће померање лета) компанијом „ВИЗ АИР“. Слетање по локалном времену у 10.10 часова.   Обилазак манастира Моцамета– малог, али значајног средњовековног манастира који је повезан подземним пролазима са манастиром Гелати. У манастиру Моцамета се чувају мошти Аргвети племића – два брата Давида и Константина који су мученички страдали исповедајући веру Хришћанску. Обилазак манастира Гелати који датира са самог почетка 12. Века који је основа краљ Давид четврти, где се налази и његов гроб. Смештај у хотел 3* или 4* у 1/2 , 1/3  собама са купатилом. Слободно време. Ноћење.

3. дан –  Доручак, те обилазак катедралног храма Баграти који се сматра за симбол уједињења Грузије и датира из 10 века, а потом вожња долином реке Мтквари, живописним пределима до места Убиса и посета манастиру Светог Георгија из 9 века, са значајним фрескама из 14. века. Обилазак светиња око града Горија – цркве Горидвари из 18. века са које се пружа предиван поглед на цео град (или неке друге светиње) , манастира Атенског Сиона из 7 века са својим женским скитом у близини (неопходно пешачење од 15-20 минута у једном правцу. Долазак у поподневним часовима у Тбилиси и посета Саборног храма – Самебе. Смештај у хотелу  3* у ширем центру Тбилисија у 1/2 , 1/3 собама са купатилом.

4. дан –Рано ујутру полазак за Мцхету, стару престоницу Грузије, и одлазак на литургију у Светицховели цркву подигнуту у 4. веку, која је била место крунисања и сахрањивања владара. И ако је пронађено само 6 гробова, сматра се да овде почива 10 владара. Црква чува највећу светињу Грузије, хитон Господњи који је од римских војника откупио грузијски Јеврејин из Мцхете, брат Свете Сидоније, која се упокојила са хитоном Господњим у рукама. На њеном гробу је подигнута капелица где је и камен који има поре у облику Хитона. После литургије обилазак манастира Самтавро са црквом посвећеном Преображењу Господњем који је један од највећих светиња Грузије саграђеног у 4. веку заслугама краља Миријана 3. који је са краљицом Наном ту и сахрањен. Овај краљевски пар примио је Хришћанство од Свете Нине и прогласио је званичном религијом. Источно од Преображењског храма налази се прва црква Свете Нине из 4. века са фрескама из 19. века, подигнута на месту где се светитељка молила у својој колиби. У манастиру почива и новоканонизовани светитељ старац Гаврило грузијски (Ургебадзе). Одлазак до цркве Џвари одакле се пружа предиван поглед на Мцхету древну престоницу Иверије. Ово је првобитно био пагански храм, али Света Нина подигавши крст овде, почела су се дешавати многа чуда, те је ово постало велико место ходочашћа. Мала црква Џвари подигнута је 545.године , а велика око 590-605. године заслугама краља Стефана 1. Обилазак манастира Шио Мгвиме који је из 6.века. Повратак у хотел у Тбилисију.

5. дан – Одлазак на литургију у саборни храм Самебу. Обилазак старог језгра града – цркве Мехети посвећене Пресветој Богородици , места где је мученички страдала Света Сузана у 6. веку и цркве Сиони саграђене у 6.веку која је била Саборни храм до изградње Самебе, Анцисхати цркве, најстарије сачуване цркве у Тбилисију. Уколико буде отворена, одлазак и до куће у којој је живео Свети Гаврило грузијски. Панорамски обилазак града, те слободно време за вожњу жичаром или крстарење – факултативно. Повртак у хотел.

6. дан – Рани доручак. Одлазак у манастир Бодбе који је подигнут на месту где се Господу представила Света равноапостолна Нина 338.године. Поклоњење целебним моштима Свете Нине које су похрањене у гробу у саборном храму. Могућност погружавања на источнику Свете Нине (20 минута пешачења низ степенице – могуће отићи и таксијем). Одлазак у Гареџијски манастир који се налази у пустињи на самој граници са Азербејџаном. Манастир је основао Свети Давид Гареџијски у 6.веку.  Повратак у Тбилиси у хотел у вечерњим часовима.

7. дан – Рани доручак и утовар пртљага. Полазак за Јерменију. Долазак на границу и прелазак пешака граничног прелаза , те улазак у јерменски аутобус.  Обилазак манастира Акхтала који датира из десетог века, са истоименом тврђавом. Потом одлазак до Хагпат манастира такође из десетог века који је основала краљица Косровануш. Потом обилазак манастира Санахин Јерменске апостолске цркве из 10. века у данашњој јерменској провинцији Лори. Санахин на јерменском језику значи овај је старији од оног, вероватно алудирајући како је старији од оближњег манастира Хагпат. Долазак у Дилижан, смештај у хотел 3* у  ширем центру 1/2 или 1/3 собама са купатилом. Слободно време.
Уколико буде непредвиђеног задржавања на граници, могуће да ће се изоставити ета неког од наведених манастира.

8. дан – Доручак. Одлазак до манастира Агарцин  из 13. века који се налази у близини града Дилижан у провинцији Тавуш у Јерменији. Саграђен је између 10. и 13. века; велики део под патронатом династије Багратуни. Потом ћемо се упутити ка језеру Севан и обићи Севанаванк – манастирски комплекс који се налази на полуострву на северозападној обали језера Севан у провинцији Гегаркуник у Јерменији. Верује се да овај манастир потиче из деветог века. Полазак према Јеревану и обилазак манастира Кечарис –  средњовековни јерменски манастирски комплекс који датира из 11. до 13. века, који се налази 60 км од Јеревана. Смештен у планинама Памбак, Кечарис је основао принц Пахлавуни у 11. веку, а градња је настављена до средине 13. века. Долазак у Јереван у смештај у хотел 3* у ширем центру града у 1/2 и 1/3 собама са купатилом.

9. дан – Доручак. Одлазак до манастира Хор Вирап који је један од највећих и најпознатијих манастира јерменске апостолске цркве. Налази се на планини Арарат, близу границе са Турском. Хор Вирап је уско повезан са прихватањем хришћанства у Јерменији. Потом повратак ка Јеревану и обилазак манастира Гегард или Гегардаванк који је јединствени манастирски комплекс Јерменске апостолске цркве у јерменској покрајини Котајк, делом исклесан из стена планине која га окружује. Манастир је у 4. веку основао Свети Гргур Илуминатор на месту где се у пећини налази свети извор. Манастир се налази недалеко од остатака паганског храма Гарни који је једина стајаћа грађевина са грчко-римским колонадама у Јерменији и бившем Совјетском Савезу. Није планиран обилазак овог паганског храма. Долазак у Јереван и пешачки обилазак града (Трг републике, опера, Сабор Пресвете Богородице, Саборни храм Пресвете Богородице или Свети Сабор мала је средњовековна црква из 13. века ,  , Саборна црква Светог Григорија Просветитеља, такође позната и као Саборна црква у Јеревану, тренутно је највећа саборна црква Јерменске апостолске цркве у свету ). Слободно време. Повратак у хотел.

10. дан – Доручак. Око 2 сата слободног времена у Јеревану (препорука за обилазак историјског музеја или музеја „Матенадаран“ – установа која се бави чувањем и проучавањем древних рукописа у  Јеревану). Одлазак у Цицернакаберд – Спомен комплекс геноцида над Јерменима. Одлазак до древног града Ечимиаџана или Вагаршапата – најсветијег град Јерменске апостолске цркве и седиште њеног вође – католикоса. Обилазак Зварноца – Катедрала у Звартноцу представља остатке јерменске катедрале на источном крају Ечмијадзина. Изграђена је по налогу католикоса Нерсеса III у периоду 641—653. године. Потом обилазак Цркве Свете Хрипсиме једне  од најстаријих до данас сачуваних цркава у Јерменији, позната по истанчаној јерменској архитектури. Затим Црква Светих Архангела у оквиру комплекса матичне столице Светог Ечмиаџина, поред Геворкијанске богословије. И на крају Мајка Столица Светог Ечмијаџина, позната на јерменском као једноставно Мајка Престола, је управно тело Јерменске апостолске цркве – седиште поглавара свих Јермена.  Уколико време дозволи обилазак споменика погинулим пилотима Југославије који су превозили хуманитарну помоћ у Јерменију после разорног земљотреса из 1988, Полазак на аеродром. Граничне и аеродромске формалности. Полетање по реду летења у 22.50 часова из Јереван за Софију копанијом „ВИЗ АИР“ те слетање у Софију око 00.45 по реду летења следећег дана

11. дан – Граничне формалности на аеродрому у Софији те трансфер до Београда. Ноћна вожња бусом. Граничне формалности. Долазак у јутарњим часовима у Београд.

Напомена: Молимо да своје помјанике испишете у више примерака пре поласка на путовање и исповедите се код свог свештеника уколико за то имате потребу. Духовник путовања ће свакако бити на располагању. ЈЕРМЕНСКА АПОСТОЛСКА ЦРКВА И АКО ДРЕВНА И ИСТОЧНЕ ПРАКСЕ НИЈЕ У ЈЕДИНСТВУ СА ПРАВОСЛАВНИМ ЦРКВАМА ТЕ НИ СА СПЦ, ТЕ ЗБОГ ТОГА НЕЋЕМО ПРИСУСТВОВАТИ СЛУЖБАМА У ЈЕРМЕНИЈИ.

 • Авио карту на релацији Будимпешта – Кутаиси и Јереван-Софија са чекираним пртљагом од 20кг и ручним пртљагом димензија 40 х 30 х 20 цм
 • Трансфер до аердрома у Будимпешти из Београда
 • Трансфер од аеродрома у Софији до Београда
 • 8 ноћења са доручком у хотелима 3* у 1/2 и 1/3 собама са купатилом у ширем центру града по програму
  (од тога 2 доручка ће бити ланч-пакет због литургија)
 • Превоз туристичким бусом у Грузији
 • Превоз туристичким бусом у Јеремнији
 • Лиценцираног пратиоца групе.
 • Локалноф водича у Тбилисију
 • Локалног водича у Јеревану
 • Духовно водство путовања
 • Међународно путно здравствено осигурање   (групна полиса са покрићем до 15.000е за путнике од 19 до 75 година старости, за млађе и старије НА УПИТ ) искључиво за власнике српских пасоша који имају пребивалиште у Р.Србији
  СВИ ОСТАЛИ ПУТНИЦИ ДУЖНИ СУ САМИ УРАДИТИ ОСИГУРАЊЕ
 • Индивидуалне трошкове
 • Улазнице за локалитете  где се исти налаћује
 • Храну сем где је наведено
 • Доплата за 1/1 собу – 45.000 дин.
 • Доплата за 1/1 собу – 45.000 дин.
 • *Уколико се путник пријави сам, а не жели једнокреветну собу можемо га спојити са путницима истог пола приближних година.
Podeli: