Znamenitosti Mikonosa

Mikonos ima samo dva veća grada: grad Mikonos ili Chora. Glavni grad je izuzetno atraktivan zbog arhitekture i smatraju ga najlepšim mestom Kiklada. Posećuju ga brojni turisti, a nudi smeštaj, restorane, klubove i slično. Mikonos je konstantno, od pedesetih godina do danas, jedno od najpopularnijih turističkih ostrva. “Chora”, naziv za centar grada Mikonosa, impresionira i ne ostavlja ravnodušnim ni jednog posetioca od prvog momenta, zahvaljujući svom položaju, klimi i arhitekturi. Pored velikog turističkog razvoja, ostrvo je održalo svoj kikladski izgled i tradicionalni duh. Kuće su kockaste, obojene u belo sa plavim prozorima i raspoređene u bezbrojnom lavirintu sokaka sa uvek sveže obojenom belom kaldrmom. Malo dalje, na jednom malom brdu – vetrenjače, vekovima na istom mestu, u spoju sa crvenim kupolama i belim zvonima mnogobrojnih crkvi, stvaraju sliku besprekorne lepote. U luci, “flota” malih šarenih barki i ribarskih brodića, upotpunjuje jedinstvenu sliku živih boja. Sa dužinom od 12 do 15 km i širinom od 10 km, Mikonos je veoma malo ostrvo. Možete ga obići autobusom, taksijem, automobilom, skuterom ili brodom.

 

 

U znamenitosti Mikonosa spadaju stare vetrenjače iz XVI veka koje stoje na vrhu brda i predstavljaju pravi simbol Mikonosa. Mala Venecija je kvart koji odiše italijanskim duhom, a odlikuje ga prelepa arhitektura. U pitanju su lepe i slikovite kuće koje se izdižu na samoj obali, a njihove terase se nadvijaju nad morem.

 

 

Panagia Paraportiani je stara crkva koja datira iz 1425. godine. Od svih crkava na Mikonosu, ova je najimpresivnija, pravi biser vizantijskog uticaja. Crkva se u stvari sastoji od pet manjih spojenih crkava. Okrečena je u belo i liči na ledeni breg koji se izdiže usred plavetnila mora i neba.

 

 

Na obali mora stoji slavni mikonoski pelikan Petros koji predstavlja maskotu ostrva već 50 godina. U Hori se nalazi Arheološki muzej koji sadrži zbirke mermernih skulptura, keramike i nakita koji su otkriveni na području Delosa, Renije i Mikonosa.

 

 

Watermania je vrlo popularni vodeni park koji se nalazi blizu plaže Elia. Ima puno bazena, tobogane različitih oblika i veličina, školu ronjenja i mini klub za decu.

 

 

U malom selu Ano Mera nalaze se manastir i crkva iz XV veka. Međutim, ovo mestašce bi trebalo posetiti i zbog jedinstvenog mira i lepote kojima odiše. 

 

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Mikonos.

 

Podeli:
Pregledano 6164 puta