Portugalska tura

Program putovanja:

1. dan (petak, 29. decembar) BEOGRAD – FRANKFURT – PORTO Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ u 03.45 sati. Poletanje za Frankfurt u 06.45 sati (let LH 1411). Dolazak u Frankfurt u 08.50 sati. Nastavak putovanja za Porto u 09.40 (let LH 1176). Dolazak u Porto u 11.35 sati. Odlazak na panoramsko razgledanje Porta, drugog po veličini portugalskog grada, čije je gradsko jezgro od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a: palata berze, veličanstvena gotska katedrala sv. Fransiska u baroknom stilu, Avenija saveznika, toranj Klerika, most Kralja Luisa I, istorijska četvrt uz samu obalu reke – Ribeira, poseta čuvenim podrumima vina “porto” u Vila Nova de Gaia uz degustaciju, na levoj obali reke Douro na čijem ušću u Atlantski okean se Porto nalazi. Transfer do hotela. Smeštaj. Noćenje.

2. dan (subota, 30. decembar) PORTO – KOIMBRA – BATALJA – NAZARE – OBIDOŠ – LISABON Doručak. Napuštanje hotela u Portu i odlazak na panoramsko razgledanje Koimbre, trećeg grad po veličini u Portugalu, inače poznatog kao univerzitetski grad. Bio je prestonica kraljevstva u 12. veku. Obilaze se stara katedrala, univerzitet sa svojom čuvenom bibliotekom. Nastavak putovanja do Batalje radi posete manastira sv. Marije od Pobede, najvećeg remek-dela portugalske gotičke umetnosti. Izgrađen je krajem 14. veka nakon portugalske
pobede nad Kastiljom u bici kod obližnjeg mesta Alžubarote, i na listi je spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Mnogobrojni kitnjasti stubovi, kule i balustrade iz daljine deluju kao čipka. Nakon obilaska, odlazak u Nazare. Obilazak Nazarea, nekadašnjeg najpoznatijeg ribarskog mesta u Portugalu, čuvenog po karakterističnim, intenzivno obojenim ribarskim brodićima, danas živopisnog i užurbanog turističkog mesta sa dugim plažama, odličnim ribljim restoranima i pijacama. Nastavak putovanja do Obidoša, najlepšeg i najbolje očuvanog srednjevekovnog
grada u zemlji koji je u potpunosti opasan tvrđavom visokom 13 metara, a koja potiče iz 12. veka. Poznat je i kao „grad venčani poklon“ jer ga je kralj Deniš poklonio svojoj supruzi kraljici Izabeli prilikom njihovog venčanja 1282. godine. To je, bez sumnje, jedno od najromantičnijih i najživopisnijih sela koje odlikuju uske, kaldrmisane ulice oivičene šarenim kućicama prekrivenim cvećem, sa karakterističnim gotičkim vratima i prozorima i rukom oslikanim pločicama „azuležos“. Nastavak putovanja do Lisabona. Smeštaj u hotel. Noćenje.

3. dan (nedelja, 31. decembar) LISABON Doručak. Panoramski razgled grada: Trg Markes de Pombal, Avenija slobode, Trg obnovitelja (Restauradores), Rosio, Trg Komersio, kula Belem, manastir sv. Žeronima, Spomenik otkrićima, panorama tvrđave sv. Đorđa…Nastavak obilaska glavnih gradskih trgova pešice, u pratnji vodiča: Trgovi Markes de Pombal, Restauradores, Rosio, Komersio, stara gradska četvrt Alfama. Individualni povratak u hotel. Noćenje.

4. dan (ponedeljak, 1. januar) LISABON Doručak. Slobodan dan za individulane obilaske i razgledanja. Prilika za posetu i obilazak Parka nacija, komercijalne i rezidencijalne četvrti Lisabona koja je doživela veliku transformaciju povodom održavanja Svetske izložbe Expo 98 – najvećeg zatvorenog okeanarijuma u Evropi (ulaznica je oko 13 evra); ili vožnju žičarom sa panoramskim pogledom na most Vasko da Gama, najduži most u Evropi dužine 17 kilometara. Noćenje.

5.dan (utorak, 2. januar) LISABON – SINTRA – KABO DA ROKA – KINTA DA REGALEIRA – LISABON Doručak. Celodnevni fakultativni izlet “Sintra i Lisabonska rivijera”. Sintra je slikoviti gradić udaljen od Lisabona oko 30 km. Opasan je šumovitim brdima i ima specifičnu mikroklimu, pa je zato vekovima bio letnja rezidencija portugalskih kraljeva, sve do revolucije 1910. godine. Obilazak palate Pena, jedne od najprepoznatljivijih palata Portugala izgrađene u stilu romantizma 19 veka. Nalazi se na brdu iznad mesta Sintra a zbog svoje raskoši i lepote je uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine kao jedno od 7 čuda Portugala. Palata je prepoznatljiva po živim bojama kojima su obojene njene terase i kule i tako predstavljaju savršen kontrast zelenilu koje je okružuje. Kabo da Roka je najzapadnija tačka Evrope čije su geografske koordinate simbolično upisane na kameni obelisk smešten na stenovitoj litici visokoj 140 mnv. To je sam kraj planinskog venca Sintra, koji su okeanski talasi abrazijom pretvorili u rt, duboko uronjen u Atlantski okean. Nastavak putovanja ka
kompleksu Kinta da Regaleira koji se nalazi nedaleko od istorijskog centra Sintre. Imanje veličine četiri hektara se sastoji od palate, kapele i raskošnog parka koji krase brojne fontane, jezera, tuneli i ukrasne klupe. Tokom godina su se menjali vlasnici ovog poseda a njegovu izgradnju je započeo bogati trgovac iz Porta, Monteiro, nakon što ga je otkupio od porodice Regaleira, prvobitnih vlasnika. Mnogi smatraju ovo imanje jednim od najromantičnijih u Portugalu, a uz posetu palate Pena ovaj izlet je prilika da se sagledaju sve lepote Sintre, prestonice portugalskog romantizma. Povratak u Lisabon. Noćenje.

6. dan (sreda, 3. januar) LISABON Doručak. Slobodan dan. Uveče, fakultativni odlazak na večeru u tipični restoran sa fado programom i folklorom inspirisanim običajima u raznim oblastima Portugala. Noćenje.

7. dan (četvrtak, 4. januar) LISABON – FRANKFURT – BEOGRAD Doručak (za poneti). Poletanje za Frankfurt u 05.10 sati (let LH 1173). Dolazak u Frankfurt u 09.20 sati. Nastavak putovanja za Beograd u 11.05 sati (let LH 1406). Dolazak u Beograd u 13.00 sati.

 • aerodromske takse (oko 104 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se plaćaju u dinarima u agenciji),
 • avionski prevoz na relaciji Beograd – Frankfurt – Porto – Lisabon – Frankfurt – Beograd (prevoznik Lufthansa),
 • smeštaj u hotelima kategorije tri i četiri zvezdice u dvokrevetnim
  sobama (1 noćenje sa doručkom u Portu, 5 noćenja sa doručkom u Lisabonu),
 • transferi autobusom od aerodroma do hotela i od hotela do
  aerodroma,
 • obilasci i ulaznice za lokalitete prema programu,
 • usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja
 • ulaznice na lokalitetima i posete koje nisu navedene u programu kao uključene,
 • gradska taksa u Lisabonu 1 evro po osobi i noći- plaća se na recepciji hotela,
 • međunarodno zdravstveno putno osiguranje.
 • Doplata za jednokrevetnu sobu je 275 evra.
 • Celodnevni fakultativni izlet autobusom “Sintra”. Cena: 75 evra. U cenu je uključena ulaznica za Pena palatu i imanje Kinta da Regaleira u Sintri i usluge vodiča.
 • Fakultativni odlazak na večeru u tipični restoran sa fado programom. Cena: 65 evra. U cenu je uključen transfer do restorana taksijem i večera.
  Prijavljivanje za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a plaćanje je u Lisabonu, isključivo u evrima. Potrebno je najmanje 15 prijavljenih učesnika za realizaciju ovog izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izlet bi mogao da se realizuje uz korigovanje cene.
Podeli: