Andaluzijska bajka 4 noćenja

Program putovanja:

1. dan  BEOGRAD – MALAGA- TOREMOLINOS. Sastanak putnika kod INFO PULTA,pored šaltera za check in na aerodromu “Nikola Tesla” u 5.45 sati. Let za Malagu (JU 578) u 08.45 sati. Sletanje uMalagu u 12.20 sati. Malaga je smeštena na krajnjem jugu Španije i drugi je po veličini grad u pokrajini Andaluzija.Takođe je glavni grad provincije Malaga. Prostire se na obalama dve reke, Gvadalmendina i Gvadalorse, koje seulivaju u Sredozemno more. Na području Malage preovladava mediteranska suptropska klima, sa veoma toplimletima i blagim zimama. Prostor na kome se danas nalazi Malaga bio je naseljen još u praistoriji, o čemu svedočeostaci pronađeni u pećinama Pileta, Nerha, i drugih. U Malagi se rodio čuveni španski slikar Pablo Pikaso, kao iglumac Antonio Banderas. Malaga je danas veoma popularna turistička destinacija sa brojnim znamenitostima.Alcazaba je tvrđava izgrađena od strane granadskih vladara u XI veku. Smeštena je na brdu sa koga se pruža pogledna okolinu, zbog čega je bila veoma pogodna za odbranu. Podignuta je na temeljima utvrđenja iz VIII veka, azanimljiva je po tome što poseduje po dva do tri reda zidina. Unutar tvrđave nalazi se Nasridska palata, kao i vrtovi,dvorišta, fontana, i sve to u autentičnom arapskom stilu gradnje. Gibralfaro je dvorac smešten na brdu iznadAlcazabe, i delom je povezan sa ovim utvrđenjem. Podignut je u X veku na mestu gde se nekada nalazio svetionik,po kome je i dobio ime. Proširen je u XIV veku, da bi posle hrišćanskog osvajanja grada ubrzo bio napušten.Obnovljen je tek u XX veku i danas je veoma lepo očuvan. Sa zidina dvorca se pruža predivan pogled na grad i pučinu. Katedrala je jedan od simbola Malage. Njena gradnja započela je u XVI veku u renesansnom stilu, mada samešavinom baroka i gotike. Zemljotres iz 1680. godine u većoj meri je oštetio katedralu, pa je ionako spora gradnjana kraju prekinuta. Drugi toranj nikada nije završen, pa je katedrala zbog toga dobila nadimak „Jednoruka“. Ona idanas stoji nedovršena, u većoj meri zbog toga što mnogi smatraju da bi u slučaju da bude izgrađena do krajaizgubila na svojoj atraktivnosti. Rimski teatar je pronađen iskopavanjem 1951. godine. Podignut je u I veku, u vremevladavine cara Oktavijana Avgusta, i bio je korišćen do III veka. Muzej Pabla Pikasa nalazi se u kući u kojoj je ovajčuveni slikar živeo. U muzeju se nalazi oko 200 njegovih dela. Malaga je poznata i po mediteranskim specijalitetima,a jedno od najpopularnijih jela je „ajo blanco“, jedna varijanta gaspača. Grad je poznat i po vrhunskim vinima, kojaspadaju u red najboljih u Evropi. Malaga je grad odlične zabave, kulture i hrane. Ovo je sjajna destinacija zanezaboravno uživanje. Odlazak za Toromolinos. Transfer do hotela. Smeštaj u hotel apartmanskog tipa. Slobodnovreme. Noćenje.
2. dan  TOREMOLINOS / GRANADA /. Slobodan dan za individualno razgledanjegrada ili fakultativni celodnevni izlet autobusom za Granadu. Granada je veoma star grad. Zbog zaštićenog položajaizmeđu okolnih brda, kao i zbog neuobičajeno plodnog zemljišta, ovo područje bilo je veoma rano naseljeno.Granada je poznata po istorijskim građevinama kako iz doba Mavara, tako i iz doba gotike i renesanse. Najznačajnijagrađevina iz doba Mavara je utvrđenje Alhambra, što znači crvena tvrđava (stene od kojih je sagrađeno utvrđenje sucrvene boje). Podignuto je u XIII i XIV veku kao rezidencija mavarskih kraljeva. Njegove temelje je u XIII vekupostavio Muhamed I, začetnik mavarske dinastije Nasrid, koji je podigao palatu, ali i brojne fontane okruženevoćnjacima i vrtovima u kojima voda žubori po mermernim podovima. Granada nije samo ovo mavarsko zdanje,podjednako je izazovna i van ovih zidina. Najstariji deo grada smešten je na brdu Albaisin, gde je teško odoletišarmu krivudavih, kaldrmisanih uličica, isprepletenih u obliku lavirinta. Ulice starog dela grada recimo CaldereriaVieja i Caldereria Nueva deo su Granade gde je uvek dinamično i prometno, puls grada oseti se na ovom mestudanju i noću. Bele mavarske kuće sa prepoznatljivim rešetkama od kovanog gvožđa na svojim prozorima, sadrvenim kapijama i kamenom popločanim pločnicima deo su istorije ovog grada. Slobodno vreme za razgledanjegrada. Fakultativna poseta Alhambri, obilazak dvorskih parkova Heneralife, mogućnost organizovanja obilaska ipalate Karla V, ali u zavisnosti od slobodnih termina. Povratak u hotel. Noćenje.
3. dan  TOREMOLINOS / SEVILJA /. Slobodan dan za individualno razgledanje gradaili fakultativni celodnevni izlet autobusom za Sevilju, privredni, kulturni i finansijski centar Španije, glavni gradpokrajine Andaluzije i jedan od najlepših gradova Evrope. Poznata je po koridi, Seviljskom berberinu, tapasima,tradicionalnom španskom jelu, kao i raskošnoj mavarskoj arhitekturi. Sevilja je iznedrila neka od najznačajnijih imenašpanskog slikarstva XVII veka: Fransiska de Surbarana, Dijega Velaskesa, Huana de Valdesa Leala i BartolomeaEstebana Murilja. Danas je Sevilja sedište biskupije, pa je samim tim i glavno trgovačko središte južneŠpanije. Prolazak različitih civilizacija uticao je na stvaranje velikog, veoma dobro očuvanog istorijskog centra kao ina poseban karakter ovog grada. U najveće turističke atrakcije koje treba posetiti spadaju: Alkazar, prva evropskakraljevska rezidencija sa raskošnim palatama i vrtovima, koja se nalazi nasuprot katedrale i koji je od Trgapobede odvojena Lavljim vratima. Gradnju su počeli mavarski sultani, a kasnije je nastavili španski kraljevi.Nesvakidašnjim gradskim šarmom izdvaja se Jevrejska četvrt, sa uskim uličicama, slatkim trgovima, prelepimsuvenirnicama, restoranima sa najboljim tapasima u celoj Španiji, kućama sa cvetnim balkonima i prelepim patijima (dvorištima), gde je prvi put izvedena opera Karmen i gde je svoje prve korake načinio čuveni baroknislikar Bartolomeo Muriljo. Seviljska katedrala je najveća gotička i treća je katedrala na svetu po veličini. Napravljenaje na mestu džamije građene u periodu od 1184. do 1198. godine i posvećena je Devici Mariji. Džamija je pretrpelavelika oštećenja 1356. godine u razornom zemljotresu. Sačuvani su stubovi i drugi elementi stare džamije.Unutrašnjost katedrale odlikuje ogroman prostor prepun kapela (oko 80), mnogobrojnih umetničkih dela kao iremek delo – raskošni oltar visine tridesetak metara, izuzetno filigranski rezbaren i pozlaćen, sa figurama i scenamaiz Hristovog života. Osim bogatstva stilova, preko arapskog, gotskog,renesansnog do baroknog, najvećeg oltara nasvetu, gde je ugrađeno više od dve tone zlata, najstarijih orgulja, grandioznih kapela, dvorišta sapomorandžama, Muriljovih slika, katedrala ponosno čuva i Kolumbov grob. Minaret je preživeo zemljotres pa jepretvoren u zvonik koji se zove Hiralda i predstavlja jedan od simbola Sevilje. Visok je 105 m. Umesto stepenicanapravljene su rampe, a danas su na vrhu tornja zvona koja se često oglašavaju. Dva najveća festivala u celojpokrajini se održavaju u Sevilji. Prvi je Sveta nedelja i njime se obeležava smrt Isusa Hrista. Drugi je Aprilskifestival koji je jedan od najvećih festivala u Andaluziji. Tokom ovog festivala ljudi postavljaju šatore u kojimaprovode nedelju dana družeći se. Muškarci oblače svoja najbolja odela, a žene oblače tradicionalne flamenko haljinei izvode ovaj ples. Slobodno vreme. Noćenje.
4. dan  TOREMOLINOS / KORDOBA – RONDA /. Slobodan dan za individualnorazgledanje grada ili celodnevni fakultativni izlet za Kordobu, jedan od najlepših gradova-muzeja na svetu. Grad suosnovali Kartaginjani, zatim je bio glavno rimsko naselje, pa prestonica mavarskog španskog kalifata, kao i sedišteozloglašene inkvizicije. Iz vremena rimske imperije ostao je most sa lukovima, preko reke Gvadalkivir, kojim jeCezarov put vodio do naselja kroz monumentalnu kapiju, koja je i danas svojevrstan ukras grada. U vreme Rimljanaceo grad je bio opasan bedemima, kulama i kapijama. Kasnije su Arapi na rimskim ruševinama podigli zidine i u timokvirima je nastao najlepši deo – stari deo grada. Zaštitni znak Kordobe je svakakokatedrala La Meskita, poznatijakao „džamija hiljadu stubova“, jedinstvena građevina na svetu, u kojoj su vreme i prostor ujedinili ono što jenemoguće spojiti. Gradnju džamije započeo je krajem VIII veka emir Abd al-Rahman I, iz dinastije Omajada, koja jetada vladala skoro celom Španijom. Džamija, na 110 stubova, sa neizbežnim dvorištem prepunim pomorandži, ali bezdetaljne dekoracije, završena je za svega 17 godina. Od XIII veka hrišćanski vladari Kastilje su ljubomorno čuvaliblistavi spomenik dinastije Omajada, punih trista godina, sve dok Karlo V nije odobrio poglavarima crkve da seporuši deo džamije i da se u centralnom delu podigne velelepna katedrala. Sama džamija je ovom dogradnjomizgubila na lepoti, ali je dobila na autentičnosti. Osim velike džamije, u Kordobi ima više od petnaest crkava i kapela.Panoramsko razgledanje grada pešice. Nastavak putovanja za Rondu. Ronda je poznata po svom položaju na litici idubokom ponoru na čijem je dnu reka Guadalevín i koji deli grad. Sada je to jedan od gradova i sela koji suuključeni u prirodni park Sierra de las Nieves. Oko grada se nalaze ostaci praistorijskih naselja iz neolitskog doba,uključujući crteže na stenama Cueva de la Pileta. Rondu su, međutim, prvi naselili rani Kelti, koji su je nazvali Arundau VI veku pre nove ere. Sadašnja Ronda je rimskog porekla, osnovana je kao utvrđena postaja u Drugom punskomratu, od strane Scipiona Afričkog. Ronda je dobila titulu grada u vreme Julija Cezara. Tri mosta preko kanjonaPuente Romano “Rimski most”, Puente Viejo “Stari most”, i Puente Nuevo “Novi most”, premošćuju kanjon. PuenteNuevo je najviši od mostova, uzdiže se 120 m iznad dna kanjona, a sva tri predstavljaju najimpresivnija obeležjagrada. Ovdašnja porodica Romero – od Francisca, rođenog 1698.godine, preko njegovog sina Juana, do njegovog slavnog unuka Pedra, koji je umro 1839. godine – odigrala je glavnu ulogu u razvoju moderne španske borbe sbikovima. Članovi porodice su zaslužni za inovacije kao što je upotreba plašta i mača posebno dizajniranog zaubijanje. Pedro je posebno transformisao koridu u “umeće i veštinu za sebe, a ne samo predstavu klanjabika”.’Corrida Goyesca’ je borba sa bikovima koja se održava jednom godišnje u Rondi na Plaza de toros de Ronda,najstarijoj areni za borbe sa bikovima u Španiji. Sagradio ju je 1784. godine u neoklasičnom stilu arhitekta JoséMartin de Aldehuela, koji je projektovao i Puente Nuevo. Palata Marques de Salvatierra mali muzej renesansneumetnosti i artefakata. Palata je renovirana zgrada iz XVIII veka ranijeg objekta iz XVI veka koji su katolički monarsipoklonili porodici Don Vasca Martína de Salvatierra kada su preraspodelili plen rekonkviste. Godine 1994. Madona jedobila dozvolu za snimanje spota unutar palate. Casa del Rey Moro, sagrađena je u XVIII veku, kada je mavarskaŠpanija bila već daleka uspomena. Njeni naizgled mavarski vrtovi su novijeg datuma, dizajnirani su 1912. godine.Kuća poseduje jedan pravi i važan relikt mavarskog perioda: takozvani Vodeni rudnik, niz stepenica do rekeurezanih u zid litice. Položaj grada Ronda pruža pogled na planine Serranía de Ronda. Delimično netaknuta BañosArabe arapska kupatila nalaze se ispod grada, pored Puente Arabe i datiraju iz XIII i XIV veka. Arapska kupatila sunekada ispunjavala funkciju pročišćavanja posetilaca koji su dolazili u grad Rondu a ovo su najbolje očuvana arapskakupatila. Povratak u hotel. Noćenje.
5. dan  TOREMOLINOS – BEOGRAD. Transfer do aerodroma. Let za Beograd (JU 577)u 17.50 sati. Sletanje na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu u 21.00 sati.

 • avio i aerodromske takse u Beogradu i Malagi,
 • avionski prevoz na relaciji Beograd – Malaga- Beograd,
 • prevoz autobusom na naznačanim relacijama,
 • smeštaj u hotelu apartmanskog tipa kategorije četiri zvezdice u dvokrevetnim sobama sa opremljenom čajnom kuhinjom (četiri noćenja),
 • razgledanje grada prema programu,
 • usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja
 • međunarodno putno zdravstveno osiguranje,
 • ulaznice zakulturno istorijske objekte sa uključenim obaveznim lokalnim vodičem i troškovima rezervacije karata,
 • komunalne servisne i poreske takse (oko 3 € po osobi i po noćenju),
 • troškovi Antigenskog ili PCR test ukoliko bude bio potreban za ulazak i izlazak iz zemlje
 • fakultativni izleti.
 • Doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 120 eura za sve vreme boravka.
 • Celodnevni izlet autobusom “Sevilja”. Cena – 69 eura. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom na relaciji hotel–Sevilja–hotel, usluge
  vodiča i troškovi organizacije).
 • Celodnevni izlet autobusom “Granada”. Cena – 65 eura. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom na relaciji hotel–Granada-hotel, usluge
  vodiča i troškovi organizacije ). U cenu nije uključena ulaznica za Alhambru koja zavisi od lokaliteta koji se obilazi.- Celodnevni izlet autobusom “Kordoba-Ronda”. Cena – 69 eura. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom na relacijihotel–Kordoba-Rondahotel, usluge vodiča i troškovi organizacije).
  Za realizaciju ovog izleta potrebno je najmanje 20 prijavljenih učesnika. (U slučaju manjeg broja prijavljenih putnikaizleti bi mogli da budu izvedeni uz korigovanje cene)
Podeli: