Korzika

 • Korzika

 • Korzika

 • Korzika

Program putovanja:

1. dan BEOGRAD – LIVORNO.

Sastanak putnika na dogovorenom mestu u 17.30 sati. Polazak autobusa u 18.00 sati. Prelazak srpsko–hrvatske granice kod Batrovaca. Vožnja kroz Hrvatsku. Prelazak hrvatsko-slovenačke granice kod Bregane. Vožnja kroz Sloveniju, a zatim kroz Italiju sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora.

2. dan LIVORNO – BASTIA – ST. FLORENT.

Dolazak u Livorno u jutarnjim satima grad koji se nalazi na zapadu Toskane, upravno sedište istoimenog okruga. Pod ovim imenom grad se spominje od 10.veka. U Livornu se nalaze mnogobrojni plovni kanali, i to u starom delu grada koji je dobro očuvan, pa se taj deo naziva “Venecijanska četvrt”. Poslednjih godina Livorno postaje vrlo privlačna turistička destinacija, zahvaljujući svojoj bogatoj ponudi, ali i klasicističkoj arhitekturi, koja se retko moze videti u Italiji. Vožnja do luke u Livornu. Ukrcavanje na brod. Dnevna plovidba do Korzike (vožnja traje oko 4 sata). Iskrcavanje s broda u luci Bastia na „vratima Korzike“. Nekad malo ribarsko selo danas je najvažnija luka ostrva. Razgledanje grada: stara luka s visokim tipičnim kućama i uskim uličicama – trg Place St. Nicolas, omiljeno šetalište sa spomenikom Napoleona Bonaparte, gradska kuća, crkva sv. Ivana Krstitelja, najveća crkva Korzike – četvrt Terra Vecchia sa starom lukom i Citadelom. Vožnja prema mestu St. Florent. Dolazak u St.Florent. Šetnja šarmantnim ribarskim gradićem. Slikovita ribarska luka puna je ribljih restorana, poslastičarnica i malih trgovina s lokalnim specijalitetima i suvenirima. Smeštaj u hotel. Noćenje.

3. dan ST.FLORENT – CORTE – AJAČIO (okolina).

Doručak. Vožnja kroz planinsku unutrašnjost ostrva do nekadašnjeg glavnog grada Korzike mesta Corte. Putem se prolazi kroz klasičan Mediteranski predeo prepun makije i stabala kestena, a kesteni su vekovima bili hrana Korzikanaca. Kestenovo brašno koristilo se za pripremanje hrane, poznati lokalni proizvodi su: marmelade od kestena, različiti kolači i poznato pivo s kestenom, kao i palenta od kestena i kestenova torta. U srcima mnogih Korzikanca Corte je i danas „glavni grad srca Korzike“ vezan uz život Pasqualea Paolija, političara zvanog generalom korzikanske nacije. Šetnja do starog grada i glavnog trga. Nastavak puta. Razgledanje Ajačia, glavnog grada Korzike i rodnog mesta Napoleona Bonaparte. Stari deo grada Borgo, moderna trgovačka četvrt uz pešačku zonu, promenada uz luku i široki bulevari, uske uličice starog grada su idealne za prijatnu šetnju. U ovom je gradu sve u znaku Napoleona – od spomenika, trgova i ulica do suvenira. Razgledanje grada. Smeštaj u hotel u okolini Ajacia. Noćenje.

4. dan AJAČIO (okolina) – JUŽNA KORZIKA I SARTENE – BONIFACIO (okolina).

Doručak. Nastavak puta prema jugu Korzike. Istorijsko nalazište Filitosa predstavlja ostatke nekadašnje Korzike s masivnim zidinama, a na obroncima iznad doline Rizzanesse je slikovito mesto Sartene sa viskom granitnim kućama. Dolazak u Bonifacio, najjužniji grad ostrva, osnovan oko 830 god., Bonifacio je najstariji grad na Korzici. Veruje se da je upravo on ta zemlja o kojoj je govorio Homer u ‘Odiseji’. Kroz istoriju čovek instinktivno prkosi prirodi u nastojanju da pokori i sebi prilagodi divljinu, a da je tako pokazuju impresivni gradovi koji su sagrađeni na najrazličitijim, nepristupačnim mestima pa i visoko na stenama. Jedno od takvih mesta je Bonifacio, bajkoviti francuski gradić kog često zovu i korzikanskim biserom. Stanovnici ovog drevnog grada najbolje znaju kako je to živeti na litici, iznad talasa koji silovito udaraju u njene obale. To je istinski spektakl prirode i onoga što je ljudska ruka učinila. Grad na steni visokoj sedamdeset metara, koji je sa tri strane okružen Sredozemnim morem, Za vreme najjačih vetrova ribarski čamci ne mogu izaći iz luke zbog visokih talasa i jakih struja. Ovde vreme kao da je stalo, i da nema brojnih turista koji se provlače kroz srednjevekovne uličice, lako bi se moglo zamisliti kako magarci šetaju starim delom grada prenoseći teški teret i breme suvog granja na leđima, dok se u pozadini čuje mešavina italijanskog i francuskog jezika malobrojnih stanovnika koji i danas sanjaju o nezavisnosti. Smeštaj u hotel u okolini Bonifacia. Noćenje.

5. dan BONIFACIO /SARDINIJA: SANTA TERESA – TEMPIO PAUSANIA – NURAGHE – PORTO CERVO/.

Doručak. Slobodno vreme za individualno razgledanje grada ili fakultativni izlet za Sardiniju – odlazak do luke i ukrcavanje na brod za Sardiniju. Plovidba od oko sat vremena do luke Santa Teresa Gallura. Iskrcavanje sa broda na severnoj obali Sardinije poznatoj po dugim plažama i visokim stenama. Vožnja do mesta Tempio Pausania, glavnom gradu područja Gallura. U okolini Tempio Pausanie nalaze se megalitske praistorijske strukture, zvane Nuraghe. Oko 300 ovakvih spomenika nalazi se na severozapadu Sardinije, često u obliku gigantskih grobnica, kamenih krugova i žrtvenih oltara. Dolazak u Porto Cervo, ekskluzivno italijansko letovalište, sagrađeno šezdesetih godina 20.veka. Nastavak puta do luke i ukrcavanje na brod za Korziku. Plovidba od oko sat vremena do luke Bonifacio. Noćenje.

6. dan BONIFACIO – BASTIA – LIVORNO – BEOGRAD.

Doručak. Odlazak za Bastiu. Slobodno vreme do polaska broda za Livorno. Ukrcavanje na brod. Dnevna plovidba do Livorna (vožnja traje oko 4 sata). Dolazak broda u toskansku luku Livorno i iskrcavanje sa broda. Nastavak puta za Beograd. Vožnja teritorijom Italije, Slovenije i Hrvatske sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora.

7. dan BEOGRAD.

Dolazak u Beograd u jutarnjim satima.

 • prevoz turističkim autobusoma (klima, video i audio uređaji, mikrofon) na naznačenoj relaciji, dnevni prevoz brodom na liniji Livorno-Bastia-Livorno,
 • smeštaj u hotelu kategorije tri zvezdice (noćenje sa doručkom – samousluživanje)
 • razgledanja gradova prema programu putovanja,
 • usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja.
 • medjunarodno putno zdravstveno osiguranje,
 • ulaznice za kulturno-istorijske objekte,
 • gradske komunalne takse u Francuskoj (koju putnici plaćaju na recepciji hotela prilikom dolaska),
 • fakultativni izleti kao i individualni troškovi.
 • Postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama uz blagovremeni upit u poslovnici. Doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 150 eura za sve vreme boravka.
 • Celodnevni fakultativni izlet autobusom i brodom “Sardinija“. Cena – 75 (U cenu je uključeno: autobuski prevoz, prevoz feribotom kao i angažovanje vodiča)

Za realizaciju ovog izleta potrebno je najmanje 30 prijavljenih učesnika. (U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika, izlet bi mogao da bude izveden uz korigovanje cene).

Podeli: